В топ 10 сме на най-бедните в ЕС

Лондон, Люксембург и Брюксел са сред най-богатите в съюза

В топ 10 сме на най-бедните в ЕС

Снимка: БГНЕС

5562 ~ 2 мин. четене

Попадаме в топ 10 на най-бедните региони на Европейския съюз (ЕС), показва статистиката на Евростат, публикувана вчера. Статистиката е на базата на данни за 2013 г. за страните членки на ЕС и сравнява регионалния брутен вътрешен продукт (БВП) за определените региона на държавите членки.

Пет от общо шестте региона в България са в топ 10 на най-бедните части на ЕС. Статистиката е на базата на данни за 2013 г. за страните членки на ЕС и взима в предвид и регионалния брутен вътрешен продукт (БВП) за определените региона на държавите членки.

За българския Северозападен район регионалният БВП на човек от населението, изразен в стандарти на покупателна способност, е 30%, за Северен централен е 31%, а за Южен централен - 32%. В Североизточния и Югоизточния регион БВП е съответно 35 и 37%.

В Югозападният регион, в който се намира столицата София, БВП на човек от населението достига 72% от средното за ЕС.

През 2013 година БВП на човек от населението в България и Румъния, изразен в стандарти на покупателна способност, е бил сред най-ниските в Европейския съюз, показват данни на Европейската статистическа служба.

Единствено френската отвъдморска територия Майот е с по-слаб показател (27%) от пет от българските региони и е на дъното на класацията.

Десет столици-региони са сред най-богатите в ЕС. Лондон, Люксембург и Брюксел са начело на най-високите регионални БВП на човек от населението, изразени в стандарти на покупателна способност. Най-висок е този показател във Вътрешен Лондон (325% от средното), следван от Люксембург (258%) и района на Брюксел (207%), спрямо среден показател 100% за ЕС.

Тук можете да видите статистиката.

Подкрепи Economic.bg