Турция обвинява социалните медии за потъването на лирата

Стартира разследване по обвинения в дезинформация и манипулация в социалните мрежи

Турция обвинява социалните медии за потъването на лирата

Снимка: Pixabay

Дни наред медиите и социалните мрежи съобщават за притеснителното пропадане на турската лира. Това провокира турските власти да стартират план за стабилизиране на курса, но също така и прокурорско разследване.

Властта оправдава действията си с "националната икономическа сигурност“ и смята, че социалните мрежи са допринесли за задълбочилата си ситуация с лирата чрез "манипулации" и "разпространение на фалшиви новини". Затова органът за финансови наблюдения в Турция е започнал паралелно разследване, пише Hurriyet.

„Разследването е започнало съгласно турското законодателство - банковото право, наредбите за Капиталовите пазари и свързаните с тях закони“, се казва в изявлението на държавната „Агенция Анадола“. Първоначалните предположения са, че историите в медиите и социалните мрежи са били манипулирани като част от икономически атаки. 

В отделно изявление турското Министерство на вътрешните работи обяви, че „е започнало съдебно разследване на 346 акаунта в социални медии, споделяли публикации, които са предизвикали покачване на курса на долара“.

Междувременно Съветът за разследване на финансовата престъпност в Турция (MASAK) стартира разследване и на тъй наречените „фалшиви новини“, насочени към манипулиране на икономиката. Обект на разследване са както хора, така и институции. 

Властите определят кампанията за дезинформация като „част от икономическата война, водена срещу нашата страна“. 

По думите на вицепремиерът Али Бербер държавата се намесва, за да фиксира курса на долара чрез политики за плаващ лихвен процент, които са основен стълб на свободния пазар. 
Коментари: 0