Вадим свидетелства за съдимост онлайн

Гражданите няма да заплащат такса за новата услуга

Вадим свидетелства за съдимост онлайн

Министерство на правосъдието въведе директното плащане с дебитна или кредитна карта за изготвянето на електронно свидетелство за съдимост.

За пръв път в администрация ни се въвежда подобна възможност за плащане. Плюсът за гражданите тук е, че те няма да заплащат абсолютно никаква такса за превод, категорични са от ведомството. Те добавят още, че услугата е въведена през изминалата седмица.

Тя ще пести време на гражданите, защото тъй като се извършва в реално време, а услугата веднага се заявява като платена и започва процесът за предоставянето й. Ползването на нововъведението ще спестява 3 лева за електронното свидетелство и пет лева за хартиения носител.

700 000 свидетелства за съдимост се заявяват средно за една година. При въвеждането на тази опция всеки гражданин може чрез интернет да заяви, заплати и получи свидетелство за съдимост в електронен вид, стига да има електронен подпис. По този начин се пести време, което е необходимо за традиционното издаване на свидетелството за съдимост, посещавайки бюро „Съдимост“, но също така се спестява и банковата такса, начислена над сумата за издаването му.

Министерство на правосъдието има амбициите в краткосрочен план да се въведе и заплащането на такси чрез карта, ползвайки виртуален или физически ПОС терминал. Те трябва да са факт на гишетата в правосъдното министерство и за другите предоставяни услуги.

Коментари: 0