Въглищните амбиции на Тръмп за САЩ се провалят

Потреблението на въглища за първи път изостава от възобновяемата енергия

Въглищните амбиции на Тръмп за САЩ се провалят

Снимка: БТА

780 ~ 1 мин. четене
Последният път, когато Съединените щати консумираха повече възобновяема енергия от въглища, беше през 19-ти век, когато хидроенергията едва стартираше и изгарянето на дърва беше основен източник на гориво, пише CNN. 

Сега това се случва отново – миналата година американците са консумирали повече енергия от възобновяеми източници, каквито са вятърните и слънчевите, отколкото от въглища. Това се случва за първи път от 1885 г. 

Преобръщането бива определяно като крайъгълен камък и демонстрира драматично отклонение от въглищата, като това се случва въпреки обещанията на президента Доналд Тръмп да подкрепи традиционната индустрия. 

Потреблението на въглища в Америка се срина с 15% още през миналата година, когато удари най-слабото си ниво от 1964 г. насам, посочва американската Енергийна информационна администрация. 

Това е шеста поредна година на спад на използването на въглищата. Тенденцията се затвърждава въпреки предприетите от Тръмп нарушения на международните екологични договорки и поставянето на бивш въглищен лобист начело на ЕИА. 

Изглежда, възобновяемата енергия продължава да нараства с намаляването на разходите за нея и на фона на опасенията от изменението на климата. 

Припомняме, че първият път, когато пък САЩ генерираха повече електроенергия от възобновяеми енергийни източници, отколкото от въглища, се случи през април 2019 г. 

Коментари: 0