Валентин Златев: Протестите не повлияха на цените на горивата

Цените на горивата се очаква да паднат още съвсем скоро, каза още той

Валентин Златев: Протестите не повлияха на цените на горивата
2663 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Настоящото напрежение у хората относно цените на горивата не повлия на поевтиняването им. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев, очертавайки картината на вътрешния пазар на горива.

„Няма такова нещо, че поради вълненията са свалени цените. Те са свалени поради логиката – пада цената на суровината на международните пазари и ние следваме логиката и намаляваме цената на продукта“, каза той. 

На въпроса на Economic.bg защо винаги когато напрежението на пазара се нажежи цените падат рязко, Златев отговори, че ако утре цените на петрола се вдигнат, независимо, че хората протестират, цените на горивата също ще се покачат.

По думите му е странно, че цените на горивата падат, а сега има протести, а преди няколко месеца, когато са се вдигали, е нямало. „Има хора, които са излезли, защото имат ниски доходи, но има и други хора, които не знаят защо протестират, това са чисто платени хора“, смята той.

Валентин Златев обясни още, че в следващите месеци се очаква цените на горивата да паднат още, тъй като има петролни котировки, които още не са отразени върху тях.

На въпрос защо има ситуации, при които в един град на бензиностанциите цената е 1.80 лв. за литър, а в други градове - 2.20 лв., той каза, че всички говорят за този случай, но никой не казва кои са тези бензиностанции.

„Нека и тази бензиностанция, която е имала 1.80 лв. цена в този момент да публикува също своите разходи и да каже как ги е образувала. Кои от тези компоненти са намалени, за да се получи тя“, обясни той. 

Според него по-ниската цена на горивата няма откъде да дойде освен от икономии на данъците, които българската държава трябва да си събере. „Това е начин да се излъже държава“, каза той.

Златев обясни още, че предложените от държавата мерки за намаляване на цените на горивата може да свалят стойността им с 5-6 ст. от тогавашната цена.

По думите на Живодар Терзиев, съсобственик на старозагорската верига бензиностанции "Зара", една от предложените мерки - да се премахне биокомпнентата от горивата през зимния сезон, е нерентабилна, защото ще се отрази двойно през летните, тъй като има европейска директива, регламент, който трябва да се спазва. „Не виждам сериозни възможности това да бъде направено дългосрочно“, добави той.

По думите му възможностите на този даден етап са няколко - в рамките на тези няколко стотинки като се премахне добавка биокомпонент, но през летните месеци вместо 6% трябваше да стане 8-9%.
Подкрепи Economic.bg