Валери Симеонов ще ангажира държавата в подкрепа на „Юлен“

Лидерът на НФСБ обясни, че не вижда логика правителството да търси среща с представители на природозащитниците

Валери Симеонов ще ангажира държавата в подкрепа на „Юлен“
Вицепремиерът Валери Симеонов ще предложи на заседанието на кабинета другата седмица държавата да обжалва решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС) да забрани всякакво строителство в парк „Пирин“. Решението на съда е в ущърб на „Юлен“ – концесионерът на съоръженията в „Банско“, който от години иска да получи разрешение да строи още съоръжения в природния парк.

„Трябва да има последователност в поведението на всеки индивид и на всеки орган. Министерски съвет има решение за приоритетно подпомагане на изграждането на втори лифт. Така че задължително трябва да обжалваме“, заяви пред "Сега" Симеонов, който миналата седмица беше обвинен от лидера на "Атака" Волен Сидеров, че провежда кампания в спасяване на „редник Цеко“.

Запитан от журналиста от вестника какво ще прави, ако решението на правителството бъде отхвърлено и на втора инстанция, Симеонов отговори: „Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя.", заяви Симеонов.

Лидерът на НФСБ обясни, че не вижда логика правителството да търси среща с представители на природозащитните организации, които протестираха месеци заради решението на кабинета. „Ние в момента имаме проблем със съдебно решение, а не с природозащитниците“, каза вицепремиерът.

В края на миналата година, по предложение на екоминистъра Нено Димов, правителството на Бойко Борисов прие скоростно решение, с което позволи това строителството. Решението бе взето, без да се отчете необходимостта от извършването на екологична оценка, а такава според съда трябва. Също така правителството е разрешило да се изграждат водохващания в почти половината територия на парка, но е пропуснало да конкретизира, че тези съоръжения могат да са само за питейни нужди. „Зелените“ организации твърдят, че концесионерът ще строи съоръжения за производство на изкуствен сняг, а съдът сега също отчита тази възможност.

Също така ВАС изтъква, че режимите в парка не могат да се променят, докато не влезе в сила нов план за управление. Новите планове се изготвят на всеки 10 години, но последният (за периода 2014 – 2023 г.) все още не е влязъл в сила заради обжалвания.

Съдът обаче прие за неоснователни твърденията на екоорганизациите, че с промяната е допуснато строителство на 48% от територията на националния парк. Съобразно функционалното зониране на територията от одобрения план за управление на "Пирин" зоната за туризъм заема 2.2% от площта на парка, а зоната на сгради и съоръжения – 0,6%. Предвидената с промените зона за опазване на горските екосистеми и отдих по отношение на предвиденото строителство, ремонт и реконструкция е отразена като потенциално осъществима дейност, и то във връзка с изграждането на водохващания, а не друго строителство. Безспорно тази зона представлява 45.2% от площта на парка, но това не означава, че цялата площ е предвидена за изграждане на водохващане, се казва в решението на съда.
Коментари: 0