Валери Симеонов вече няма проблем, че НСО охранява Ахмед Доган

Вицепремиерът и един от лидерите на „Обединени патриоти“ не желае политически убийства

Валери Симеонов вече няма проблем, че НСО охранява Ахмед Доган
След ерата на социализма, в която по политически причини загубиха живота си и бяха репресирани десетки хиляди български граждани, обявени за „врагове на народа“, за щастие през новата история на България след 1989 г. не е допуснат случай на политическо убийство с изключение на убийството на Андрей Луканов по неизяснени политически или икономически причини. Подобен случай не бива да се допуска днес, когато България вече е член на Европейския съюз, а не на Варшавския договор.

Това написа вицепремиерът Валери Симеонов в профила си във Facebook. Коментарът му е по повод искането му да получи информация от НСО защо продължава да охранява излезлият преди години от активна политика Доган.

На Симеонов му е обяснено от НСО, че Комисията „безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея“ срещу Ахмед Доган. Вицепремиерът обяснява, че става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Ахмед Доган до настоящия момент.

От отговорите на НСО до Симеонов се разбира, че охраната на почетния председател на ДПС се осъществява от 2009 г. Съгласно Закона за НСО, видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана. Това е така, защото въз основа на нея могат да се правят достоверни изводи за количеството и качеството на използваните сили и средства за гарантиране безопасността на охраняваните лица, което би улеснило планирането и извършването на опити за терористични действия или друго посегателство.

Симеонов, който от дълго време занимава публичността с охраната а Доган и пита защо тя все още се осигурява, въпреки че неформалният лидер на ДПС вече е в частния бизнес и не се занимава активно с политика, се е успокоил, защото държавните пари, харчени за тази охрана „са многократно по-малки от сумарните разходи за охрана на лицата, които трябва да бъдат охранявани по силата на закона: президент, министър-председател, председател на Народното събрание, вицепрезидент, главен прокурор“.
Коментари: 0