10 вълнуващи скулптури

Те носят силни човешки послания

10 вълнуващи скулптури

Произведенията на изкуството на обществени места са част от нашата култура в продължение на много хилядолетия. С течение на времето, тъй като пътуванията по света станаха по-лесни и по-безопасни, някои от тези произведения на изкуството се превърнаха в туристически атракции сами по себе си. Защото носят силни човешки послания.

Вижте 10 от най-очарователните обществени скулптури в света.

1.”Силата на природата” е на италианския художник Лоренцо Куин и няколко скулптури са разположени в различни градове по света. Куин се е вдъхновил от разрушителната сила на ураганите. Направена от бронз, неръждаема стомана и алуминий, „Силата на природата” представя Майката природа, въртяща планетата в кръг. На снимката е скулптурата в Лондон.

2. „Скулптурата на свободата” е на Зенос Фрудакис и се намира във Филаделфия, САЩ. Завършена през 2001 г., бронзовото произведение на изкуството разкрива усилията, необходими за освобождаването от всичко, което ни задържа.

3. „Пътешествениците” на френския художник Бруно Каталано са в Марсилия. Целта й е да предизвиква спомени и части от спомени, които всеки пътешественик без съмнение оставя, когато напуска дома си и се отправя на ново пътуване.

4. „Обувките на брега на Дунава” е дело на Гиула Пауър по идея на Ган Тогаян. Намира се в Будапеща и е спомен за стотиците унгарски евреи, които са изоставили обувките си край реката, преди да бъдат разстреляни по време на Холокоста.

5. „Първото поколение” на Чонг Фах Чеонг е поръчана от туристическия борд на Сингапур и изобразява група момчета, които скачат в реката.

6. „Мустангите” на Робърт Глен са бронзова скулптура в Лас Колинас, Тексас, САЩ, поръчана на художника от градската управа. Тя изобразява 9 диви мустанга, галопиращи във фонтан.

7. „Архитектурен фрагмент” се нарича това произведение на Петрус Спронк, сякаш погребано под земята. Намира се пред държавната библиотека в Мелбърн и символизира краха на цивилизацията и преходността на настоящето. Поръчана е от градската управа като част от голям обществен проект през 1992 г.

8. „Завързаният пистолет” на Карл Фредерик Райтерсвард се издига близо до сградата на ООН в Ню Йорк, САЩ. Тя представлява надеждата за бъдеще без насилие. Произведението е подарък на ООН от Люксембург.

9. „Метаморфозис” на Давид Черни е поръчана от American Asset Corp. За пространството от 200 акра пред офис на компанията в Шарлът, Северна Каролина, САЩ. 14-тонното произведение на изкуството е направено от неръждаема стомана и се върти на 360 градуса, изобразявайки огромна човешка глава

10. „Мост от лъжица и череша” е дело на Клаус Олденбург и Куусе ван Брюген и се намира в градината на град Минеаполис, САЩ.

Коментари: 0