Въпреки евтиния газ топлофикациите искат драстично увеличение на цените

Те бързо се оправдаха, че това не са окончателните предложения за цените от юли

Въпреки евтиния газ топлофикациите искат драстично увеличение на цените
2504 ~ 2 мин. четене

Цената на природния газ през последните месеци намаля рязко на спотовите пазари в Европа, а за България допълнително голямо намаление имаше и в цената на руския газ. Въпреки това топлофикациите в страната са предложили на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нови, по-високи цени от юли. Исканията им се отнасят и за топлинната, и за електрическата енергия.

От внесените заявления става ясно, че най-голямо увеличение на цената на парното искат във Велико Търново – 140.5%, във Враца - 62%, за Бургас и Разград - 52%. От „Топлофикация-София“ са поискали 20%, толкова увеличение искат и от „ЕВН Топлофикация“ за Пловдив, същото увеличение се предлага и в Плевен, а във Варна – 9.5%.

Топлофикациите обаче бързо се оправдаха, че предложените увеличения са направени на база изчисления към 31 март, когато все още действаше по-високата цена на руския газ за България.

„Искам да успокоя всички, че тези цени не са окончателни. „Топлофикация София“ е поискала повишаване на цената, но всички изчисления са направени на база на действащата цена на природния газ до 31-ви март. Цената, която сме поискали от КЕВР е дори по-ниска от действащата до 31-ви март. След като е подадено искането, цената на газа и на топлинната енергия е променена“, заяви говорителят на „Топлофикация-София“ Елизабет Павлова, цитирана от Nova.

„Това наше искане е направено на основание на действащите цени до 31 март и то ще бъде променяно съгласно новите цени, които може би ще бъдат определени от КЕВР“, посочи още тя.

„Въпреки всичко, което се е получило, „Топлофикация Велико Търново" е поела ангажимент и още преди месец и половина съгласно указанията на КЕВР в местна медия е оповестила цената, която ще предлага. КЕВР дава пределна цена, а дружеството може да я намалява и да прави промоции, както сметне за добре. Ние искаме поскъпване от 6%“, каза председателят на борда на директорите на „Топлофикация – Велико Търново" инж. Атанас Димитров.

„Независимо от получените към момента изчисления, сме взели решение за много по-ниска цена", посочи още той.

Подкрепи Economic.bg