Въпреки отказа от въглищата Германия може да има нова топлоцентрала

Заради протести на еколози обаче тя може изобщо да не заработи

Въпреки отказа от въглищата Германия може да има нова топлоцентрала

Снимка: Pixabay

Едно от най-големите предприятия в Германия планира да открие нова въглищна централа, въпреки че страната изостава от други държави като Великобритания и Испания по отношение на използването на този тип гориво.

Протестиращи вече се готвят да спрат откриването на централата Datteln-4 на Uniper SE през юни и могат да превърнат тази инсталация в най-новата гореща тема във все по-сложния дебат в Германия за изкопаемите горива, които все още генерират около една трета от електроенергията на страната, пише Bloomberg.

Конфликтът може да застраши климатичното наследство на канцлера Ангела Меркел, тъй като германските цели за емисии изостават след десетилетие на рекордни инвестиции във възобновяема енергия.

Меркел се опитва да постигне консенсус тази седмица по отношение на годината за отказ от въглищата и да преодолее все по-големите разриви между индустрията и еколозите. Правителствени служители и ръководители на компании ще се срещнат за още един кръг от преговори на 15 януари в Берлин, където ще обсъдят обезщетенията за спирането на ТЕЦ-овете. Uniper има желание заводът да се превърне в едно от последните действащи съоръжения на въглища в страната.

„Uniper има за цел да я отвори“, заяви Дирк Янсен, служител в екологичната група BUND Friends of the Earth Германия.

Проектът за централата Datteln-4 на стойност 1.5 млрд. евро край Дортмунд - в индустриалния център на Западна Германия, вече закъснява и надхвърля бюджета си поради дефекти, които забавиха свързването ѝ към мрежата.

Климатичните активисти не приемат аргументите, че новото съоръжение изгаря по-чисто от по-старите блокове, които е планирано да бъдат "пенсионирани", и искат инсталацията да бъде затворена преди да е започнала да работи.

През годината, откакто германски експертен съвет по въпросите на промишлеността и околната среда препоръча най-голямата европейска икономика да спре използването на въглища, разговорите бяха насочени към компенсации, които комуналните компании търсят в замяна на затваряне на заводите си. Това може да се промени, тъй като активисти инвеститори и различни фондове финансират компании, които оказват натиск за намаляване на емисиите.

Петият по големина акционер в Uniper - Blackrock Inc., добави около 7 трилиона щатски долара от група инвеститори в петък, които притискат най-големите световни източници да променят производствата си. 
Включването на най-големия световен мениджър на фондове е важен момент за групата Climate Action 100+, която се застъпва за прозрачност на емисиите и действия в областта на климата.

От Uniper твърдят, че съоръжението е по-ефективно от съществуващите въглищни централи и следователно е по-екологично, добавяйки, че то трябва да работи почти до датата на спиране -2038 г.

„Има разбиране от правителството, че има смисъл да се включи най-ефективният завод“, заяви изпълнителният директор на Uniper Андреас Щеренбек в интервю за Bloomberg през ноември. Въпреки тежката за въглищата ситуация, компанията заяви миналата година, че Datteln-4 ще бъде „съществен приносител на печалба, веднъж започнала работа“.

Други казват, че логиката е недостатъчна и повдига въпроси дали правителството на Меркел сериозно се опитва да компенсира загубените позиции в своите пропуснати климатични цели.

Свързването на 1100-мегаватовата централа към мрежата ще подкопае „доверието в комитета за въглища“, казва Клаудия Кемферт, професор по енергийна икономика в DIW в Берлин.

Информация във в. „Rheinische Post“ от сряда казва, че Uniper предлага да затвори всичките си останали въглищни централи или да ги преобразува в газови, за ​​да може Datteln-4 да отвори - компанията започва проект за преобразуване в газова на централата си Scholven близо до Кьолн, като целта на обекта е да произвежда електричество от газ от 2022 г.

Предложението би включвало обаче затваряне или преобразуване на 747-мегавата въглищна централа в пристанището на Северно море Вилхелмсхафен, пусната в експлоатация в средата на 70-те, според служител от пристанищната провинция Долна Саксония, пожелал анонимност.

През миналата година федералното правителство одобри 40 милиарда евро помощ в четирите основни региона на въглища в Германия, за да смекчи структурното въздействие на затварянето на централи -финансово средство, което потенциално би намалило разходите на Uniper при закриването на въглищните й мощности.

Ако Uniper постигне споразумение, което позволява на Datteln-4 да отвори, това няма да е краят на темата. 

В четвъртък 23-годишната Луиза Нойбауер, германската версия на шведската климатична активистка Грета Тунбург, призова движението Fridays for Future да се насочи към централата и да поиска от правителството да я затвори, подчертавайки предизвикателството пред операторите на изкопаеми горива във все по-екологичната Германия.

Германската Партия на зелените също заяви, че ще се стреми да преразгледа състоянието на централата, ако влезе в правителството - сценарий, който според проучванията се счита почти сигурен поради математиката на германската коалиция.

„Не може изходът на Германия от въглищата да бъде белязан от откриването на една от най-големите електроцентрали за въглища в Европа“, заяви старши политикът на Зелената партия Оливер Кришер пред "Блумбърг".
Коментари: 0