Българският износ намалява за втори пореден месец

Търговията с трети страни бележи спад, докато към държавите членки има леко покачване

Българският износ намалява за втори пореден месец

Снимка: Pixabay

Общият растеж на българския износ е отрицателен за втори пореден месец тази година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за ноември показват, че експортът намалява с 0.5% на годишна база. Най-голям спад през 2019 г. бе отчетен през юни - 5.2%, а през октомври бе наблюдаван спад от 0.8%.

Подобно на октомври, общият износ е намалял главно заради експортът ни към трети страни, където НСИ отчита спад от 7.5% спрямо ноември 2018 г. Износът към Европейския съюз нараства с 2.7% на годишна база.

Общият внос на стоки за ноември също намалява – с 8.9% на годишна база. За „виновник“ за спада отново може да се посочи вносът от трети страни, който се понижава значително на годишна база – с 29.7%. Импортът на стоки от ЕС се увеличава с 3%.

За периода януари-ноември 2019 г. към държави извън ЕС са продадени български стоки за 17.5 млрд. лв., което е с 4.5%. Основни партньори на България при износа на стоки за трети страни остават Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Република Северна Македония, които формират малко над 50% от експорта.

Общото увеличение на експорта (ЕС и трети страни) общо за 11-те месеца на тази година е в размер на 3.7%.

Прогнозите на повечето големи международни институции са износът на България да бъде на минус до края на 2019 г. заради несигурността около Brexit и търговския конфликт между Китай и САЩ.

Коментари: 0