Въпросът не е дали, а колко рискове поемате

Понякога се налага да похарчите доста пари за тестове и проби, за да имате повече печалба като резултат, казва покер съветникът Каспър Бери

Въпросът не е дали, а колко рискове поемате
248 ~ 3 мин. четене
Начинът, по който взимаме решения оказва голямо влияние върху всичко останало, което правим и е от съществено значение за това как водим, променяме, вкарваме иновации, създаваме нещо или се справяме в трудни ситуации. Ето какво споделя пред Economic.bg експертът по рисковете, покер съветникът на "Казино Роял" - Каспът Бери, който ще има бизнес мастърклас в София на 30 март.

- Г-н Бери, кой е най-рационалният начин за взимане на решения?

Аз не обичам да мисля за рационално и ирационално взимане на решения. В крайна сметка всички решения са емоционални, защото ние сме емоционални същества. Те също са и рационални, тъй като хората взимат решения според личните си предпочитания - всички ние имаме различни предпочитания и затова взимаме различни решения. 

Смятам, че по-полезен би бил отговрът на въпроса "дали едно решение е продуктивно и ефективно или не". Именно това ще отведе взимащия решение по-близо до крайната му цел. 

Ще ви дам един пример. Напълно нормално е да играете покер за забавление и загубата да е нещо очаквано. Може да ви се струва, че това е ирационално, но не е по-ирационално от това някой да играе голф през ден. Това струва пари, но и носи удоволствие на инвеститорите под формата на това, което икономистите наричат "полезност".
Не мога да кажа на взимащия решение кое е рационално или нерационално, а да преценя дали решението ще го отведе до мястото, където иска да стигне.

- Важно ли е да експериментираме?

Моментът, в който разбрах, че съм на прав път в моята работа е когато Джим Колинс започна да пише същите неща, с които аз се занимавах в последната му книга Great By Choice. Тази книга е наръчник, основан на изследвания за успеха във времена на несигурност. В нея той говори за идеята, че трябва да започнеш от по-малкото - пистолетът преди тежката артилерия. Чисто и просто така е по-евтино. Имате възможност да видите дали имате цел, която да улучите в мъглата, преди да вложите много ресурси в битка, която въобще да не съществува. Първото нещо, което трябва да разбере всеки е дали има място продуктът му на пазара и дали пазарът има нужда от него. Понякога се налага да се похарчат доста пари за тестове и проби, за да има повече печалба като резултат. Често това се случва от продажби чрез иновации.

- Най-доброто решение в живота ви включва ли поемане на риск?

Вероятно най-доброто ми решение беше да отида във Вегас, когато бях на 26. И наистина беше много рисково. Въпросът не винаги е дали да се поеме риск, а колко рискове се поемат и дали рискът контролира вас или вие него.

Помислете за най-сериозното решение, което ви се е налагало да вземете в живота си. Не е ли тъкмо това, което е било най-рисково? В повечето случаи - да. Поради много проста причина, понякога възможностите идват с голяма доза несигурност и причината, поради която все пак се поема този риск е резултатът, който искаме да постигнем.

Най-големите награди идват в резултат на големи рискове. Това не означава поставяне в опасни ситуации, а просто да бъдем по-различни.

- Как се култивира дългосрочното мислене?

Това не мога ви кажа, тъй като ако го направя, тогава няма да имате причина да дойдете на моя семинар в София. 
Коментари: 0