Варна посрещна най-голямата ветроходна регата

Едно невероятно преживяване за екипажите, доброволците и посетителите на корабите

Варна посрещна най-голямата ветроходна регата

Варна отново е домакин на една от най-големите и значими ветроходни прояви – регатата Black Sea Tall Ships. Градът има честта за трети пореден път през последните 6 години да посрещне някои от най-красивите ветроходни кораби.

Тазгодишната регата се провежда само в Черно море. Тя включва гонки между градовете Констанца, Новоросийск, Сочи и Варна.

В морската столица вече е акостирал руският гигант „Мир“. Със своите 109 метра дължина той е един от най-големите ветроходи в света. Мачтите му се извисяват на почти 50 метра над морето.

През следващите 3 дни, който пожелае може да се качи безплатно на борда както на „Мир“, така и на всички останали кораби. Ветроходите са отворени за посещение всеки ден от 10 до 20 ч. 

В регатата ще участват още корабът-сестра на „Мир” – „Надежда”, близо 100-годишният ветроход „Крузенщерн“, който е и най-големият кораб в състезанието, родните красавици „Калиакра“ и „Роял Хелена“, и много други.

Съгласно 100-годишната традиция  всеки от корабите бе посрещнат на варненския пристан с топовен салют от корабно оръдие, 48 калибър. А то е напълно автентично – използвано е в морски битки в началото на 20 век.

В неделя екипажите от Black Sea Tall Ships ще дефилират из улиците на Варна, като се очаква в шествието да се включат над 1000 души. а кулминацията на ветроходното събитие е във вторник. Тогава всички кораби ще опънат огромните си платна във варненския залив в уникалния парад на ветрилата.

Освен екипажите в регатата участват и множество местни доброволци, които им помагат по време на престоя. Често се случва екипажите да ги поканят да ги придружат до следващото пристанище. На борда на корабите има и практиканти, които да усвоят основни умения в морето.

Коментари: 0