ВАС разпореди затварянето на хотел Маринела

От трети опит НАП успя

ВАС разпореди затварянето на хотел Маринела
Върховният административен съд (ВАС) разпореди затварянето на хотел Маринела, като отмени определението на по-долна инстанция, с което се спираше изпълнението на решението на НАП за затваряне. Магистратите забраняват и достъпа до хотела в срок от 7 дни.

Казусът стигна до ВАС, след като приходната администрация разпореди запечатване на хотела на Ветко и Маринела Арабаджиеви заради системно укриване на приходи. Софийският административен съд обаче спря изпълнението на това решение на НАП, тъй като било немотивирано. 

Преди това САС отмени и друго нареждане за запечатване на хотела, пак по искане на НАП с мотива, че хотелът използва нерегистриран софтуер.

В определението на ВАС, издадено на 27 ноември 2018 г., се казва, че неизпълнението на задължението за регистриране и отчитане на приход от продажби чрез фискално устройство, свързано с НАП в проверявания обект, засяга важни държавни интереси, свързани с отчитането на приходите от задължените лица и заплащането на данъци върху действителния им размер.

Съдебният състав намира, че законосъобразно е допуснато предварителното изпълнение в защита на държавен интерес, а именно в интерес на фиска, свързан със заплащането на данъци върху действително реализираните приходи от продажби, което обяснява наличието на изрична разпоредба в ЗДДС, според която „принудителната административна мярка по чл. 186, ал. 1 подлежи на предварително изпълнение“.

Цялото определение на съда може да се види ТУК. То не подлежи на обжалване.
Коментари: 0