Вътрешният министър подаде оставка (обновена)

Вучков е внесъл доклад за смяна на шефа на ДАНС и на главния секретар на МВР, който е бил отхвърлен от правната дирекция на МС

Вътрешният министър подаде оставка (обновена)

Снимка: БГНЕС

128 ~ 2 мин. четене

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка на днешното заседание на Mинистерски съвет, предаде БГНЕС. Оставката му е била приета от премиера Бойко Борисов.

Мотивите за оставката все още не са напълно изяснени. Твърди се, че причината за оставката е внесеният доклад на Вучков до премиера, чрез който министърът е настоявал за смяна на шефа на ДАНС - Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. След щателен анализ на Правната дирекция на Министерски съвет на доклада на Вучков е излязла със становище, че не е логично да се прави към настоящия момент.

Натискът за смяната на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който бе назначен в рамките на мандата на вътрешния министър Цветлин Йовчев, идва основно от Реформаторския блок и от близките до председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

Основните аргументи на противниците на Лазаров са свързани с акцията в Лясковец, когато беше убита барета от СОБТ, както и с разкритията около операция "Червеи". Главният секретар отхвърля обвиненията за случая "Лясковец". В последните седмици Лазаров многократно заяви, че не е бил информиран за действията на ДАНС по "Червеи".

Малко след подаването на своята оставка, Вучков пристигна в Народното събрание. В момента той е в стаята на председателя на парламента Цецка Цачева заедно с Цветан Цветанов, председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Към тях се очаква да се присъединят и вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, които отговарят на депутатски питания в пленарната зала


Коментари: 0