Във Виена преговарят за името на Македония

Стартира нов кръг от преговори с пратеник на ООН

Във Виена преговарят за името на Македония
Стартира нов кръг на преговори за разрешаването на десетилетния спор за името на Македония, който западната ни съседка води с Гърция. Днес външните министри на двете държави - Никос Кодзиас и Никола Димитров, ще се срещнат във Виена със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Разговорите с него ще дадат тон на по-нататъшния курс на казуса. 

Миналата седмица първите дипломати се срещнаха в Скопие, където поставиха началото на ключовите преговори. Диалогът обаче продължава да се върти около настояването на Атина Македония да промени конституцията си, така че да се премахнат всякакви териториални претенции.

Македонският външен министър Никола Димитров отбеляза наскоро в интервю, че на предишната му среща с Кодзиас е бил постигнат напредък, но че Гърция трябва да направи компромис по въпроса за идентичността. Целта на Скопие е да бъде постигнато решение, което ще гарантира „македонската идентичност” и ще запази достойнството на страната и народа ѝ, поясни той. 

"Гръцкото правителство не иска просто „някакво решение”, каза премиерът Алексис Ципрас в сряда. Той настоява за такова, което ще устои на изпита на времето и ще „защити нашата история и нашето наследство, а същевременно ще премахне всякакъв иредентизъм от другата страна”.

Двете страни спорят от 25 години за името „Македония”, което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.
Коментари: 0