Въвеждат ПОС терминали в посолства и консулства

Разплащането с банкови карти ще бъде възможно първо в няколко европейски държави

Въвеждат ПОС терминали в посолства и консулства
Автор: Венцислав Генков

Министерството на външните работи (МВнР) ще оборудва всички посолства и консулства зад граница с ПОС терминали. Новата услуга ще бъде въведена с цел намаляване на корупцията и свиване на бюрокрацията.

Терминалите вече са налични в министерството, а от услугата разплащане с банкови карти се възползват гражданите в изнесения офис на ведомството. Така вече има допълнителна възможност за заплащане на дължимите такси по Тарифа №3 за таксите за консулско обслужване в страната, които до този момент се заплащаха само с държавни таксови марки.

Досега се налагаше гражданите, обслужвани в служба „Заверки и легализации” на МВнР, която се намира на ул. "Алфред Нобел" 2, да посетят най-близкия пощенски клон в района на бившия хотел "Плиска", за да купят необходимите държавни таксови марки, след което да се върнат в МВнР за получаване на услугата.

Все още няма определен график за въвеждането им в дипломатическите представителства на държавата. Първо ще бъдат оборудвани посолства и консулства в няколко европейски държави, където има най-голямо натоварване на гишетата, обясниха от външно министерство за Economic.bg.

"Колкото по-малък досег с администрацията, толкова по-малък корупционен натиск", коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева днес в парламента и направи признание, че има голяма съпротива от страна на чиновниците срещу тези мерки. "Усещането за корупция идва от многото бюрокрация. Неслучайно премиерът постави такива кратки срокове. Отпорът в администрацията обаче е голям", допълни Захариева.

Коментари: 0