Въздухът в София по-мръсен от този в Лондон и Париж

Докладът е на СЗО

Въздухът в София по-мръсен от този в Лондон и Париж

Фините прахови частици в българските градове са много по-високи от тези в други по-големи европейски градове, показва ново проучване на Световната здравна организация (СЗО). Замърсяването в София е много над нормалните нива, зададени от организацията.

Годишните количества на фини прахови частици са 43 мкг/м3 с диаметър (ФПЧ10) и 22мкг/м3 за още по-опасните ФПЧ 2,5. Подобни стойности могат да достигнат до белите дробове и носят опасни последствия за здравето, пише „Капитал“.

Сред останалите български градове, в които замърсяването е над нормите, попадат Пловдив, Бургас, Враца, Монатана, Русе и Хасково. Нивото им на фини прахови частици е над 2,5 за 2013 г., откогато са данните на СЗО. Те обаче се движат към подобряване на състоянието на въздуха.

Интересен факт е, че градове като Пловдив, Варна и Бургас, имат по-лошо качество на въздуха от Лондон, Париж, Берлин и Мадрид, които са значително по-големи. Причина за това е наличието на стари коли в България и отоплението с въглища, дърва или нафта.

В Скопие има почти двойно повече прахови частици във въздуха в сравнение със София, а Истанбул води с по 10 мкг/м3 и в двете категории.

СЗО отбелязва, че по-голямата част от градовете не отговарят на указанията за качество на въздуха (20 мкг/м3 на ФПЧ10 и 10 мкг/м3 от ФПЧ2,5). При качеството на въздуха нормите са по-високи – допустимото е 40 мкг/м3 от ФПЧ10 и 25 мкг/м3 от ФПЧ2,5.

Според организацията до момента не са проведени достатъчно успешни политики срещу замърсяването на въздуха. "Качеството му трябва да бъде приоритет за здраве и развитие", твърди д-р Карлос Дора от СЗО. 

Коментари: 0