5 важни функции, с които iPhone изостава от Android

Apple трябва да действа бързо, за да не изостане прекалено много от конкуренцията

5 важни функции, с които iPhone изостава от Android

Снимка: Unsplash

6518 ~ 3 мин. четене
Тази есен Apple ще представи своите нови модели iPhone, които вероятно ще имат камера с три обектива и ще могат да зареждат безжично други устройства, като например слушалки. Има обаче няколко важни функции, които към този момент липсват в тези смартфони на фона на устройствата с Android.

За някои от подобренията ще са необходими само софтуерни промени, докато за други от тях – и хардуерни. Всички тези удобства вече са станали стандартни при телефоните с операционната система на Google, но все още липсват в iPhone.

Досега Apple винаги е вървяла след останалите производители, правещи смартфони с Android. Samsung добави сканиране на зениците на очите още в Galaxy Note 7 от 2016 г., докато подобна технология, но за разпознаване на лицето (FaceID) Apple представи с iPhone X през 2017 г. Освен това компанията, основана от Стив Джобс и Стив Возняк, добави към iOS притурки и преки пътища към настройките, чак когато те вече се бяха утвърдили в Android.

Ето кои 5 функции, Apple би било да добави възможно най-скоро към своите смартфони, за да продължава да се съревновава с конкуренцията и да не изостава по продажби от нея:

Always-on display. Това е възможност на екрана на смартфона да се показва информация като часа, времето и известията без да се налага да се натиска специално копче и да се активира целия екран. Така е възможно бързо да се преглежда най-важната информация без да се прекъсва текущото занимание, като например измиването на чиниите.По-добро използване на няколко приложения. Новите модели iPhone имат по-големи екрани от всякога и би било логично Apple да направи софтуерни промени цялото това екранно пространство да се използва по най-различни начини. Android поддържа работа на две приложения едно до друго още от 2016 г. насам, а някои производители предлагаха функцията на собствените си устройства още преди това. Засега такава функция има в iPad, но не и при iPhone.

Бързо зареждане. Смартфоните на Apple поддържат бързото зареждане с кабел от модел 8 нагоре, но трябва допълнително да се купи по-мощно зарядно. Това е жалко, защото флагманите с Android, като Samsung Galaxy S10, Google Pixel 3 и OnePlus 6T се продават с мощно зарядно в самата им кутия.По-малко забележимо „чело“. Екраните, простиращи се до всички краища на смартфоните станаха много популярни и технологичните компании вече търсят начини да премахнат т.нар. „чело“ на смартфоните – зоната, където са поставени предната камера и различните сензори в предната част на устройствата. Някои изпробват да изрежат дупки в екрана, от които да се подават камерите, докато други изпробат камерата да се изважда прибира зад екрана на смартфона чрез плъзгане. Време е и Apple да измисли как да премахне огромното „чело“ от iPhone.

Скенер за пръстови отпечатъци, вграден в екрана. Apple се отказа от своя скенер за пръстови отпечатъци Touch ID при представянето на iPhone X. Това се наложи, за да стане колкото се може по-голям екрана на смартфона без да се увеличава прекалено размера на устройството като цяло. Заради това обаче собствениците на iPhone вече трябва да отключват смартфона си чрез сканиране на лицето си, ако не искат да използват никакви пароли. Понякога това сканиране не сработва, например когато слънцето пече срещу телефона зад гърба на собственика. Именно в такива случаи сканирането на пръстовия отпечатък е по-удобно и бързо, затова най-оптималният вариант е такъв скенер да бъде вграден в дисплея на устройството – нещо, което други производители вече направиха.


Коментари: 0