Възходът на „еднорозите“ в Китай

Финансовите гиганти от този тип са се увеличили 15 пъти за седем години

Възходът на „еднорозите“ в Китай

Снимка: Unsplash

Когато терминът „еднорог“ се появи през 2013 г., в света имаше не повече от 40 частни компании с пазарна оценка от 1 млрд. долара. През последните седем години броят на тези финансови гиганти се увеличи 15 пъти и скочи до близо 600 на брой през 2020 г. 

Десетте най-големи компании „еднорози“ в света достигнаха стойност от 546 млрд. долара тази година, сочат данни, събрани от Learnbonds.com. Най-скъпият от тях е Ant Financial, китайска финтех компания за мобилни и онлайн разплащания. Нейната оценка е достигна 125 млрд. долара миналия месец.

Китай и САЩ имат най-скъпите „еднорози“

За петте години от създаването си Ant Financial се превърна в една от най-големите финансови институции в света. Ключът към нейния невероятен растеж се крие в бизнес модел на платформа, базиран на Alipay. Като платформа за обработка на плащания между двама потребители, Alipay има повече от 900 милиона активни годишни клиенти. В хода на крос-продажбите Ant Ant Financial им предлага други финансови услуги, от заеми и плащания до инвестиране и застраховане.

ByteDance се класира като втория по големина „еднорог“ в световен мащаб. Към януари 2020 г. базираната в Пекин компания, стояща зад сензацията на видео приложението TikTok, удари оценка от 75 млрд. долара.

С пазарна стойност от 60 млрд. долара Infor се класира на трето място в списъка. През годините базираният в Ню Йорк „еднорог“ се превърна в доставчик на софтуер за корпоративен софтуер и стратегически технологичен партньор за повече от 90 000 организации по целия свят.

Над 500 от световните „еднорози“, почти 85% от всички такива фирми, са базирани в Китай и САЩ, разкрива проучване на Statista.

През януари 2020 г. в САЩ има 268 „еднорога“. Други 262 са базирани в Азия и Тихоокеанския регион. Тези цифри са значително по-високи от тези, открити в Европа, Близкия изток и Африка, където има съответно 61, 13 и 11 „еднорог“ компании.

Анализите показват още, че повечето световни „еднорози“ са активни в технологиите и телекомуникациите или предоставят технологични услуги на други предприятия. Повече от 140 стартиращи фирми с частна собственост с оценка над 1 милиард долара са фокусирани върху софтуера и технологиите.

Финанси, застраховане и недвижими имоти е вторият по големина пазар, на който има 104 компании „еднорози“ в началото на 2020 г. Третата най-доходоносна индустрия е транспортът и логистиката, като в тази област се развиват 87 едномилиардни компании.

Възходът на „еднорозите“ в Китай

Въпреки че има малка разлика между броя на тези финансови гиганти в Северна Америка и Азия и Тихия океан, разминаването в тяхната пазарна стойност е по-значително.

Към януари 2020 г. еднорозите от азиатско-тихоокеанския регион постигнаха комбинирана пазарна оценка в размер на 971.3 млрд. долара, което ги изведе пред американските „еднорози“, чиято обща стойност е 857.5 млрд. долара.

Данните на Statista разкриват, че пазарната стойност на европейските еднорози се е покачила до 125.8 млрд. долара в началото на тази година, което е близо осем пъти по-ниско от тази на играчите в Азия и Тихия океан.

А по-голямата част от еднорозите от Азия и Тихия океан са базирани именно в Китай, където тези компании срещат силна пазарна подкрепа за растежа си.Тези шампиони са подкрепени от правителството, възползват се от разнообразни канали за финансиране, което създаде фантастични възможности за китайските стартъпи.

Днес повечето от тях са лидери в разработването на иновативни технологии и бизнес модели, а възходът им определя пътя за бъдещия икономически растеж в цялата страна.

Около 40% от китайските лидери на компании „еднорози“ посочиха технологиите и данните като главно конкурентно предимство на техните организации, разкрива счетоводният доклад на PwC за 2018 г. Проучването показа също, че над 70% от тях вече имат стратегии за отвъдморска експанзия, с планове за изграждане на глобална структура. 

Коментари: 0