Възможен ли е рестарт на туризма в Европа

Отварянето на границите ще е една от последните мерки по пътя към връщането към нормалния живот

Възможен ли е рестарт на туризма в Европа

Снимка: БТА

15927 ~ 3 мин. четене

Правителствата в Европа бавно започнаха да предприемат крачки към премахване на ораниченията заради разпространенението на коронавируса. Всички обаче са доста внимателни, тъй като броят на новозаразените по света не спира да се увеличава. 

Италия, Испания, Германия, Австрия, Дания, Норвегия, Полша, Чехия, Люксембург и Исландия, са държави, които вече се намират в така нареченото „плато“ на заразата. Те са и сред първите, които предпприеха стъпки към разхлабване на режима. Официалните изявления за смекчаване на мерките бяха изключително предпазливи и в редица случаи бяха остро критикувани, особено във връзка с плановете за възобновяване на работата на училищата. Според датския премиер Мете Фредериксен: „Ако се отворим твърде бързо, рискуваме инфекциите да нараснат твърде рязко и тогава ще трябва да се затворим отново."

Това предупреждение дойде и от председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, която каза, че животът не може да се върне към пълната нормалност, преди да бъде разработена ваксина. Що се отнася до пътуванията, Европейската комисия беше много ясна: „Бих посъветвала всички да изчакат преди да си правят планове за ваканция“, заяви Фон Дер Лайен пред германския вестник „Bild am Sonntag“, цитирана от Forbes. В момента никой не може да прави надеждни прогнози за юли и август“, каза още тя.

Необходимостта от внимателно и постепенно планиране на възстановяването както на икономическия, така и на социалния живот е общото между различните държави. Въпреки че съществува консенсус, че обществата трябва да се отварят отново по сегменти, правителствата не могат да се споразумеят кои възрастови групи или индустрии трябва да бъдат върнати първо, кои след това и кога.

Докато страните разкриват своите планове за „фаза втора“, преобладават не приликите в подходите им, а техните различия. Преди седмца в Италия отвориха книжарници, магазини за канцеларски материали и детски дрехи, а испанските магазини ще останат затворени до 26 април, съобщава онлайн новинарският сайт The Wire. В Испания голяма част от заводите отново заработиха от понеделник, докато италианските фабрики все още са затворени. Друг пример е задължителното носене на маски извън дома в Чехия, но не и в Дания, пише още сайтът.

„Подобна пропаст в стратегията се появи между Австрия и скандинавските страни“, продължи The Wire. Виена дава приоритет на отварянето на малките магазини, докато намеква училищата да останат затворени до септември. Страни като Норвегия и Дания обаче този месец изпращат учениците отново на училище.

Същото може да се каже и за туристическата индустрия. Всички държави внимателно обмислят какво да правят като голяма част от границите по света остават затворени за обикновените туристи. Тъй като толкова много хора по света са резервирали лятната ваканция преди кризата, сега туристическата индустрия е изправена пред огромно предизвикателство. Защото дори връщането на нормалния ритъм на живот в една държава, не означава, че тя ще отвори границите си за туристи. Не, те ще останат затворени поне в следващите три седмици.

Експертите в бранша предупреждават за загубите на всички нива в бранша, тъй като малките нискотарифни авиокомпании и много от круизната индустрия вероятно няма да оцелеят.

Въпреки че по-голямата част от полетите през април и май са отменени, с изключение на репатриращите полети, авиокомпаниите се надяват да възобновят операциите си преди пиковия сезон юли и август. Някои авиокомпании като Jet2 и Ryanair очакват да възобновят полетите през юни, докато EasyJet стартира кампания за насърчаване на пътниците за празниците в края на 2020 г. 

В опитите си компанията все пак да накара някои хора да си купят билет да лятото намали таксите за допълнителен багаж до 1 паунд. Авиокомпанията дори обяви, че след като бъдат премахнати ограниченията за пътуване, тя ще насърчи бордовото социално дистанциране чрез забрана на използването на средните седалки.

Подобни мерки биха могли да станат новото нормално за пътуващите по летищата, жп и автогарите. Всъщност доста по-вероятно е вътрешните полети да се възобновят преди международните. Теориите за това как точно ще настъпи възстановяването на полетите са много. В край на сметка обаче всяка страна сама взема решения, а и нивата на зараза в различните държави са различни, което на практика прави невъзможно правенето на каквито и да било прогнози.

Един светъл лъч в тази мрачна прогноза обаче е фактът, че Франция реши да отложи "Тур дьо Франс" до август, което означава, че пътуванията до там може и да останат забранени до август. Има и други надеждни прогнози, идващи от туристически експерти и агенции. Според някои експерти една от възможностите е през есента и зимата на тази година може да се случи така, че да настъпи невиждан пик в туристическите пътувания. 

Подкрепи Economic.bg