Възможността за провал на данъчната реформа в САЩ обезцени долара

В Европа търговията също премина под надмощието на мечките, след серия от незадоволителни финансови отчети

Възможността за провал на данъчната реформа в САЩ обезцени долара

Изминалият ден приключи с понижения за щатските фондови пазари, след като на Wall Street се засилиха опасенията, че дългоочакваната данъчна реформа няма да бъде приета в първоначално планирания срок. По време на търговията водещите индекси се понижиха с над 1%, но впоследствие успяха да компенсират част от загубите. 

Акциите на компаниите от технологичния сектор бяха сред най-слабо представилите се, като това натежа на NASDAQ и индексът загуби 0.58% от стойността си. Широкият S&P500 отстъпи с 0.4%, притиснат от пониженията в индустриалния сектор, а Dow Jones записа спад от 0.43%, като McDonald’s допринесе най-много за загубите с 1.8% поевтиняване на книжата си. 

В Европа търговията също премина под надмощието на мечките, след серия от незадоволителни финансови отчети. Производителите на основни ресурси отчетоха най-големи загуби, приключвайки с 2.44% надолу, докато банковият сектор успя да стъпи на зелена територия. Немският DAX приключи с понижение от 1.49%, следван от САС и FTSE със загуби от съответно 1.16% и 0.61%. 

Възможността за провал на данъчната реформа, предложена от републиканците, обезцени щатската валута спрямо основните й конкуренти до 6-дневно дъно и същевременно насочи голяма част от инвеститорите към златото, считано за актив убежище е моменти на несигурност. В резултат ценният метал поскъпна с 0.30% до $1285 за тройунция.

Икономически данни - Великобритания

От 11:30 часа Агенцията за национална статистика на Великобритания ще публикува месечните си данни за производствената продукция в страната за септември. Очаква се да бъде отчетено повишение от 0.3%, което ще бъде прието за добър сигнал относно икономиката на страната по време на процеса по напускане на ЕС.

Коментари: 0