Възраждат едно от Седемте чудеса на света (снимки)

Родоският колос може да бъде възстановен за четири години

Възраждат едно от Седемте чудеса на света (снимки)
Автор: Наталия Николаева

Родоският колос, едно от Седемте чудеса на света, който е бил разрушен по време на земетресение през 226 г. преди Христа, ще бъде издигнат отново.

Бронзовата статуя е била създадена в чест на древногръцкия бог на Слънцето Хелиос и е била висока 34 метра. Тя се издигала в близост до пристанището на Родос – остров в Егейско море, в продължение на 54 години.

Сега екип от учени планира да я възстанови и по този начин да насърчи туризма и работните места в Гърция, пише Business Insider.

Идеята е новата статуя да е четири пъти по-висока от оригиналната. В нея ще има музей, в който ще могат да се видят древногръцките съкровища. 

Ще има още библиотека, културен център, изложбена зала и разбира се фар.  

Новият Родоски колос ще е резултат от съвременни строителни технологии, които ще го направят устойчив при земетресения. 

Отвън статуята ще е покрита със златисти слънчеви панели и така тя ще е изцяло самоподдържаща се.

Според разчети проектът може да бъде завършен за три или четири години за между 240 и 260 млн. евро. Очаква се средствата да дойдат по линия на културни институции и международно групово финансиране.  

Заедно с развитието на гръцкия туризъм, проектът ще допринесе за създаването на нови работни места. Засега не е оповестена крайна дата за реконструкцията.

В края на IV век преди Христа народът на Родос отпразнувал устояването на обсадата на гръцките воини. След като разбрали, че няма да могат да превземат града, гърците се оттеглили и  оставили част от обсадните си съоръжения. Хората от Родос решили да ги продадат и да построят статуя в чест на бог Хелиос, който им помогнал по време на обсадата. За изготвянето на грандиозния монумент са били нужни 13 тона бронз и 8 тона желязо.  

Коментари: 0