Възстановяват Бузлуджа по нов проект

Монументът не само може да се самоиздържа, но и да печели, смята създателят на проекта

Възстановяват Бузлуджа по нов проект

Рушащият се монумент на Бузлуджа има шанс да бъде реставриран. Това ще стане възможно благодарение на кампанията за набиране на средства. За първите стъпки по консервиране на паметника са необходими 100 хил. лв. Инициативата е на основателя на фондация „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова. 

Средствата ще се използват за необходимите първоначални изследвания на сградата като конструктивно обследване и архитектурно заснемане. След като се уточнят реалните стойности за проекта, неговото задействане и финансиране би било възможно по европейски оперативни програми или като публично-частно партньорство, стана ясно на 12-та световна среща на българските медии в Прага.

„Вниманието ни е насочено към възстановяване паметника на Бузлуджа, който е не само история, а има и бъдеще като културен обект", заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова. 


"Бузлуджа е стойностна, въздействаща и непреходна архитектура, както и един артефакт от историята на България", обясни арх. Иванова. Според нея  всяко стойностно постижение заслужава уважение, без значение в кой период е създадено то.

Освен това Бузлуджа притежава потенциала да се превърне в една от най-успешните туристически дестинации в България. Най-добрият показател за потенциала на сградата и нейните качества е съществуващия силен туристически интерес.  

Арх. Иванова апелира Бузлуджа да бъде достъпна и безопасна за нейните посетители, да се легализира съществуващия туризъм, който вместо да я руши, да допринася за нейното опазване и за развитието на региона чрез създаване на работни места. Според нея монументът не само може да се самоиздържа, но и да генерира приходи. 

„Трябва да се вземат спешни мерки, защото сградата се руши ежедневно“, каза пред пълната аудитория арх. Иванова. Тя допълни още, че е нужно само да се отърсим от предразсъдъците и политизирането на наследството, и да погледнем с непреднамерени очи този архитектурен шедьовър като ресурс и като инвестиция както в бъдещето, така и в историята на България.
Коментари: 0