Вече е невъзможно САЩ да избегнат рецесията

Ако до август епидемията отмине, икономиката може да се възстанови с изключително бързи темпове

Андрю Левин, бивш съветник на Федералния резерв на САЩ:

Вече е невъзможно САЩ да избегнат рецесията

Снимка: federalreserve.gov

2027 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Дори всеки американец да получи по 1000 долара, за да се справи с последиците от развилата се здравна криза, за икономиката ще бъде истинско предизвикателство да се задържи на повърхността. Това сподели бившият съветник към борда на Федералния резерв Андрю Левин, информира CNBC. 

Подобен ход може да помогне на хората да плащат сметките си, но потребителските разходи, които съставляват около две трети от икономическата активност в Америка, все пак ще бъдат ударени, заяви финансистът, който също така е и професор по икономика в Dartmouth College.

„Проблемът за американската икономика е, че много градове са блокирани и хората остават вкъщи - не посещават ресторанти, не пазаруват и определено не купуват коли“, каза Левин.

„Не виждам как ще избегнем рецесията“

Първият случай на коронавирус беше открит в китайския град Ухан в края на 2019 г., но пандемията ескалира през последните седмици, като потвърдените случаи нарастват в Европа и САЩ. В световен мащаб заразените са почти 184 000 души, а смъртните случаи са повече от 7 000.

Администрацията в САЩ предприе действия за овладяване на вируса. Те включват затварянето на училищата, ресторантите и забраната на големи публични събития.

Левин смята, че потребителските разходи ще се свият през следващите няколко месеца, но е важно „хората да има пари в джобовете си“, а за да постигнем това, трябва да се уверим, че няма да настъпят големи съкращения на работната сила.

От критична важност е Фед и Министерството на финансите да намерят начин да осигурят ликвидност за малките и средни предприятия. Това ще помогне да се гарантира, че компаниите, които „имат потенциал на пазара, няма да фалират“.

„Не искаме да бъдем повалени от икономическа депресия. Това явление се наблюдава при спад в бизнеса и висока продължителна безработица. Трябва да приемем повече политики за стимулиране на търговията посредством паричната и фискалната политики“, допълни бившият съветник към борда на Фед.

Възможни сценарии

Според Левин най-добрият сценарий е да се справим със здравната криза. Ако до юли или август хората се върнат на работа, движат се свободно и харчат парите, които са спестили по време на пандемията, икономиката може да се възстанови с изключително бързи темпове.

Възможно е и да ни чака диаметрално противоположното развитие на обстоятелствата – коронавирусът продължи да се разпространява, заразените стават все повече, а за подновяване на работния процес дори не се и коментира.

Част от авиокомпаниите помолиха служителите си да вземат неплатен отпуск, тъй като няма никакво търсене от страна на потребителите.

„При този сценарий рецесията може да продължи доста. Ще е нужно повече от фискалната политика от средата на тази година, която да продължат поне до края й.“, коментира Андрю Левин.

Подкрепи Economic.bg