Вече и големи блокове в малките общини ще се санират с европари

Промяната ще влезе в сила от края на ноември, когато започва третата процедура по програмата за саниране

Вече и големи блокове в малките общини ще се санират с европари

Снимка: Economic.bg

Вече и големи жилищни блокове, както и административни сгради, ще могат да се санират с европари по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Причината е, че е отменено ограничението финансиране да се предоставя само за сгради с до 35 апартамента в тях и така се разширява обхватът на допустимите за саниране жилищни блокове в по-малките общини бенефициенти оперативната програма.

Промяната ще влезе в сила от края на месец ноември, когато ще бъде обявена третата процедура по програмата за енергийна ефективност в периферните райони. Тогава насоките за кандидатстване по нея ще бъдат публикувани на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на оперативната програма.

28 са общините, които могат да кандидатстват с проекти за повишаване на енергийната ефективност в жилищни и административни сгради. Допустими кандидати са: Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

До момента по предходните две процедури по програмата за енергийна ефективност в периферните райони са сключени 202 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 188 млн. лева. Чрез тях се реализират мерки за подобряване на енергийната ефективност на общо 683 сгради в 28-те общини.
Коментари: 0