10 величествени здания, които всеки трябва да види в живота си

Те са исторически и архитектурни забележителности със световна популярност

10 величествени здания, които всеки трябва да види в живота си

Снимка: Pixabay

5186 ~ 6 мин. четене

Те са исторически забележителности със световна популярност. Но същевременно са шедьоври на архитектурата и строителството, пред които човек може само да богоговее. Превърнали са се в магнит за туристите и са символ на държавите и градовете, в които се намират.

Вижте кои са тези 10 сгради и монумента, които всеки трябва да посети и види в живота си. Подредени са от британския в. Телеграф:

10. Музей Гугенхайм – Билбао, Испания


Музеят е построен през 1993-97 г. по проект на Франк Гери. Облечената в титан сграда с футуристична конструкция е една от иконите на архитектурата и магнит за туристите. Закръгленото сребърно тяло на музея, напомнящо блестящ  морето кораб, е повлияно от наследството на Билбао като пристанищен град. Построяването на сградата струва над 100 млн. долара на баските власти. Според мнозина тя е толкова впечатляваща ,че дори засенчва представеното в музея изкуство на световни творци. Отворен е за посещения всеки ден без Коледа и 1 януари, от 10.00 до 20.00 ч., цената на билета е 10 евро. Сред изложените вътре произведения има на Ричард Сера, Марк Ротко, Ив Клайн, Анди Уорхол.

9. Операта в Сидни, Австралия


Строена е между 1959  и 1973 г.  Нейният автор архитектът Йорн Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Построяването й струва 52 млн. долара.

Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В операта се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции.

Тя е най-разпознаваемата забележителност на Австралия.

Отворена е всеки ден от 9.00 до 17.00 за туристи, като влизането във фоайетата е безплатно. Турът е от 37 австралийски долара, но най-добрият вариант е да си купите билет за някое от представленията в операта.

8. Емпайър Стейт Билдинг, Ню Йорк, САЩ


Небостъргачът в стил Ар деко в Манхатън, Ню Йорк, е разположен на Пето Авеню №350, между 33-та и 34-та улица. Открит на 1 май 1931 година, той е с височина 381 m (443,2 m с антената) и 102 етажа. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света.

Емпайър Стейт Билдинг е съществен елемент от силуета на Ню Йорк и е смятана за един от най-известните символи на града. На 86-тия етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк. Автори на архитектурния проект са бюро Shreve, Lamb и Harmon. Може да посетите небостъргача всеки ден от 8.00 до 14.00 ч., като последният асансьор тръгва в 13,15 ч. Цената на билета е 32 долара.

7. Саграда Фамилия, Барселона, Испания


Прочутата недовършена катедрала „Светото семейство” по проект на Антонио Гауди се строи от 1881 г. и до днес, като засега се предвижда да бъде напълно завършена през 2026 г. Тя е един от символите не само на Барселона, но и на Испания. Това чудато „ар нуво” е най-емблематичната сграда на Гауди в каталонския авангарден стил, напомнящ за сюрреализъм. Фасадите на катедралата изобразяват раждането, живота и смъртта на Исус Христос. Катедралата, макар и работна площадка, е отворена за туристи всеки ден от 9.00 ч., билетите за вход започват от 15 евро, като парите отиват за строителството.

6. Замъкът Хауърд, Йоркшир, Великобритания


Тази барокова резиденция е строена в периода 1699-1811 г. и е един от най-изисканите исторически дворци в цяла Великобритания. Заобиколена от 4000 декара паркове и градини, сградата все още е обитавана от фамилията Хауард, чиито предци виждат в тогава неопитния архитект сър Джон Ванбру голям талант.

Главният корпус на замъка Хауард е завършен през 1715 г., включително неговата емблематична златиста Голяма зала, извисяваща се на 21 м от пода до сводовете. Сполучливо назованата 48-метрова Дълга галерия е другият акцент на замъка, изпълнена с голям брой портрети на рода Хауард от Холбайн и други художници. 

Замъкът добива още по-голяма популярност след излъчването на „Завръщане в Брайдсхед” по романа на Ивлин Уо. Във филма героят на Джеръми Айрънс е влюбен в постройката.

Замъкът е отворен за посетители от април до октомври между 10.30 и 16.00 ч. Цената за вход е 17,50 паунда.

5. Катедралата в Солсбъри, Великобритания


 Катедралата в Солсбъриили „Света Мария”, е централният архиепископски храм на англиканската църква в град Солсбъри. Строена е между 1220 и 1320 г. Катедралата е великолепен пример на ранната английска готика. Тя притежава кула, висока 123 метра, която е най-високата църковна кула във Великобритания.

Отворена е всеки ден от 9.00 до 17.00 ч. и в неделя от 12.00 до 16.00 ч.

4. Църквата „Света София”, Истанбул, Турция


Църква на светата Премъдрост Божия е монументална обществена сграда, превърната днес в музей. Тя е служила дълго време за християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол.

Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е построена през 532 – 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура и оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.

Отворена е всеки ден от 9.00 до 19.00 ч., а през зимата до 17.00 ч. Входът е 40 турски лири.

3. Партенонът, Атина, Гърция


Партенонът е древногръцки храм, главният храм на  Атинския акропол, посветен на Атина Партенос (Богинята дева), покровителка на града. Строителството на храма започва през 447 г. пр. Хр., а освещаването му е през 438 пр.н.е., по време на празника Панатенеи. Някои части на храма (преди всичко скулптурните украси) са завършени към 432 г. Партенонът се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на древногръцкия гений.

През вековете Партенонът е бил разграбван, превръщан за известно време в джамия и дори в оръжене склад на венецианците. След 19-и век започват реконструкции, но вече голяма част от  него е разграбена, а друга – отнесена в европейски музеи за реставрация и съхранение.

Отворен е за посещение всеки ден от 8.00 до 19.00 ч., а през зимните месеци – от 8.,30 до 15.00 ч. Билетът е 12 евро.

2. Пантеонът, Рим, Италия


Пантеонът е бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове, откъдето идва и името му от старогръцки. Сега е католически храм, посветен на Богородица и вси светии. Пантеонът се намира в историческия център на Рим, на площада Пиаца дела Ротонда (Piazza della Rotonda). Той е сред най-големите инженерни достижения на античността, достигнали до наши дни. Построен е през 118-126 г.сл.Хр. по време на управлението на император Адриан.

През седмицата може да го посетите от 9.00 до 18.30 ч., а в неделя – от 9.00 до 13.00 ч.

1. Хеопсовата пирамида

 

Хеопсовата пирамида, известна още като Великата или Голямата пирамида в Гиза е последният запазен архитектурен паметник от Седемте чудеса на света и най-известната пирамида в света.

Въпреки че не е намерен нито един погребан фараон, египтолозите предполагат, че Хеопсовата пирамида е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал Древен Египет през 2606 – 2583 г. пр.н.е. Смята се, че пирамидата е построена по проект на архитекта Хемон.

Стените ѝ са ориентирани към четирите посоки на света, като входът е от северната. Вътре има няколко камери, съединени с коридори, и недовършена подземна камера.

Първоначално пирамидата е имала височина 146,5 m и страна на основата 231 m, но днес тя е висока 138,75 m, а основата ѝ има дължина 230,4 m. В продължение на четири хилядолетия, до 1311 г., тя е била най-високата постройка в света.

Смята се, че пирамидата се състои от 2 300 000 каменни блока с тежест между 2 и 30 тона всеки, а се предполага, че някой от блоковете тежат по 50 тона.

Ако пътувате до Египет, можеда видите пирамидата всеки ден от 9.00 до 17.00 ч., като едва ли има екскурзия до там, която да не предлага посещение на може би една от най-популярните и древни световни забележителности.

БОНУС

И понеже съществуват още множество архитектурни и исторически забележителности, които впечатляват със своята мащабност и красота, ето от нас допълнително още три, които всеки човек познава. Смятаме, че те също предизвикват възхита и задължително трябва да бъдат посетени:

Колизеумът, Рим


Тадж Махал, Индия


Айфеловата кула, Франция

 

Подкрепи Economic.bg