Великобритания отново отлага митническите проверки на вноса от ЕС

Лондон обяснява решението си с пандемията и натиска върху веригата на доставки

Великобритания отново отлага митническите проверки на вноса от ЕС

Снимка: Pixabay

464 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Великобритания отлага въвеждането на пълен контрол върху вноса от Европейския съюз (ЕС) за трети път. Новият срок за пълното му въвеждане е 1 юли 2022 г., съобщава Politico.

Великобритания напусна единния пазар на ЕС в края на миналата година и в търговското споразумение, което сключиха двете страни беше ясно посочено, че от 1 януари 2021 г. бившите съюзнички ще трябва да спазват стриктен режим на митнически проверки при внос/износ на стоки. Още в първите дни на прилагането на спогодбата обаче се образуваха километрични колони от двете страни на граничните пунктове и предизвикаха транспортен хаос, който беше заради въведените задължителни здравни сертификати за всеки кашон/касетка/артикул, допълнителни описания на продуктите, разрешителни и административни такси.

Масовото недоволство, което се зароди във Великобритания накара правителството да отложи въвеждането на митническите проверки за пролетта, вземайки това решение без позволението на ЕС. Това разбира се предизвика съответната реакция от Съюза, който заяви, че действията на Лондон заслужават санкция. В продължение на седмици се водеха преговори това да се избегне и в крайна сметка ЕС прости своеволието на Великобритания, посочвайки, че страната е в трудна ситуация след Брекзит и на британците им трябва повече време, за да свикнат с новата реалност. 

Само че тези пролетни месеци не успяха да стигнат на Лондон да приведе системите си за работа към новите изисквания и на фона на масови протести в страната от недоволни търговци правителството реши отново да отложи въвеждането на митническите проверки за есента на тази година. 

Брюксел от своя страна пък категорично заяви, че „търговското споразумение е ясно и конкретно. Ако искаме да работи трябва да се спазва“ и въведе мерките незабавно.  

Нов опит за спазване на търговското споразумение 

Британският министър по Брекзит Дейвид Фрост обяви, че пълните митнически декларации и контрол вече ще бъдат въведени на 1 януари 2022 г., а не на 1 октомври тази година, когато трябваше да влязат в действие.

Експортните здравни сертификати, които също трябваше да започнат да се издават от следващия месец, вече няма да се изискват до 1 юли 2022 г., заедно с фитосанитарните сертификати и физическите проверки на прясната храна и растенията на граничните контролни пунктове.

Пълните митнически декларации и контрол ще бъдат въведени на 1 януари 2022 г., както беше обявено по-рано, въпреки че декларациите за безопасност и сигурност вече няма да се изискват до 1 юли 2022 г.

Фрост каза, че отлагането е необходимо, тъй като пандемията и глобалният натиск във веригата на доставки са засегнали по-специално агро-хранителния сектор и са причинили недостиг на някои продукти във Великобритания.

„Искаме фирмите да се съсредоточат върху възстановяването си от пандемията, вместо да се налага да се справят с новите изисквания на границата, поради което определихме нов прагматичен график за въвеждане на пълен граничен контрол“, коментира  той.

Победителят в ситуацията 

Висш служител на ирландското правителство в Дъблин коментира пред медията, че забавянето на налагането на граничния контрол в британските пристанища ще бъде приветствано от всички износители в Ирландия и Северна Ирландия. Двете съставни части на Обединеното кралство са най-потърпевши от цялото търговско споразумение, тъй като почти целия внос и износ минава през тях.

След развода между ЕС и Великобритания Северна Ирландия остана на свободния пазар на Съюза, което я превърна в медиатор на търговията. Тя може свободно да търгува с Блока, но ако иска да обменя стоки с Великобритания  трябва да премине през цялата „административна бумащина“, която влезе в сила. Това затрудни търговията с Острова и предизвика недостиг на хранителни продукти в магазините. Освен това накара шофьорите да излязат на протест, настоявайки ограниченията да отпаднат или ще фалират. Заради това Северна Ирландия поиска да се активира член 16, който има силата да прекрати всички търговски договорености между Великобритания и ЕС. Това от своя страна обаче би утежнило ситуацията и правителствени представите на двете страни обявиха, че „това не е необходимо, тъй като експертите работят по изглаждане на договореностите по споразумението, за да се осъществява търговията гладко“.

Към момента нови протести на основните пристанища в Ларн и Белфаст не са съобщени. 

Подкрепи Economic.bg