Великобритания настоява САЩ и ЕС да наложат още санкции на Русия

Това стана ясно от реч на външния министър Джереми Хънт

Великобритания настоява САЩ и ЕС да наложат още санкции на Русия

Снимка: БТА

Великобритания ще настоява САЩ и останалите европейски страни да наложат още санкции на Русия заради нейното „агресивно и злонамерено поведение”, което подкопава международния ред. Това стана ясно от реч на британския външен министър Джереми Хънт в Американския институт за мир във Вашингтон, предава France Press. 

“Международните норми са потъпквани постоянно от големи страни като Русия. Подобно агресивно и злонамерено поведение подкопава международния ред, създаден, за да ни защитава”, каза Хънт. 

Той все пак изрази готовност за разговори с Москва. „Но трябва също да сме честни: външната политика на президента Путин направи света по-опасен”, изтъкна първият дипломат на Острова.

„Днес Обединеното кралство иска от своите съюзници да отидат по-далеч и призовава Европейския съюз да направи санкциите си всеобхватни, така че ние да застанем наистина рамо до рамо със Съединените щати. Това означава да разобличаваме нарушенията и да им отвръщаме в един глас където и когато да са извършени – от улиците на Солсбъри до съдбата на Крим”, гласи още речта на Хънт.

Отношенията между Великобритания и Русия се влошиха сериозно, след като през март в Солсбъри бе отровен бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. В Лондон смятат, че зад покушението стоят властите в Москва. 

САЩ, от своя страна, наложиха санкции на Русия заради случая Скирпал. Междувременно обаче президентът Доналд Тръмп не крие амбициите си за стопляне на отношенията между двете държави. В интервю през Reuters вчера той дори изрази готовност да отмени някои рестрикции в замяна на някои действия от Русия. 

Коментари: 0