Великобритания няма оценка за влиянието на Brexit

Според британския министър по Brexit обаче такъв засега не е необходим

Великобритания няма оценка за влиянието на Brexit
700 ~ 1 мин. четене

Великобритания не е провела официален анализ по икономически сектори, за да отговори на въпроса как излизането от Европейския съюз ще повлияе на икономиката. Това каза британският министър по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис, цитиран от световните медии. Той обаче обясни, че такава оценка засега не е нужна.

Коментарите на Дейвис е много вероятно да разгневят критиците на правителството на премиера Тереза Мей, които са недоволни как управляващите се справят със сложния процес по отделяне от ЕС във време, когато преговорите с Брюксел са в задънена улица. Причината за това е спор как ще бъдат уредени отношенията между Ирландия и Северна Ирландия и дали ще бъде въведена твърда граница между тях.

Дейвис е участник в дългогодишен спор с депутати в парламента в Лондон относно подготвителните дейности, които правителството е предприело, за Brexit, както и каква част от тези дейности трябва да бъде оповестена.

„Няма систематична оценка на влиянието (на Brexit – б.пр.), за която да знам“, каза Дейвис пред парламентарна комисия и добави, че е удачно такъв анализ да бъде направен, когато преговорите с Брюксел са по-напреднали.

Изказването му веднага предизвика критика от законодателите в комисията, които заявиха, че то противоречи на предишно твърдение, че правителството е направило анализи за въздействието на Brexit върху отделните сектори.

Подкрепи Economic.bg