Великобритания отказа държавна помощ за авиокомпаниите си

Авиокомпаниите сами да съберат пари от акционерите си, каза канцлерът на Обединеното кралство

Великобритания отказа държавна помощ за авиокомпаниите си

Канцлерът на Великобритания Руши Сунак и премиерът на страната Борис Джонсън

Снимка: БТА

980 ~ 1 мин. четене

Финансовият министър на Обединеното кралство Руши Сунак отказа държавна помощ за авиационната индустрия в страната, като заяви, че първо трябва да се търсят други варианти, а не веднага да се моли правителството за помощ. По думите на Сунак правителството ще се намеси, само когато „другите възможности са се изчерпали“ и призова превозвачите да се обърнат първо към своите акционери за помощ, пише BBC.

Търсенето на самолетни билети в световен мащаб се срина заради пандемията от COVID-19, което принуди компаниите да "заземят" самолетите си. Вследствие на това изпълнителните директори на авиокомпаниите започнаха да търсят начини да компенсират загубите си, като повечето от тях първо се обърнаха към правителството.

В свое официално писмо Руши Сунак заяви, че правителството ще се намеси чак в „краен случай“ и призова авиокомпаниите да се опитат сами да съберат пари от акционерите си. По думите му държавата ще започне да разговаря и ще предприеме действия, само след като „са се изчерпали всички други възможности“.

Вчера от Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) предупредиха за „апокалипсис“ в авиационния сектор и прогнозираха загуби в размер на над 250 млрд. долара, ако забраните за пътувания се задържат твърде дълго. Virgin Atlantic, Ryanair и EasyJet вече заземиха голяма част от самолетите си, а IAG собственикът на BA е намалил капацитета със 75%.

Карън Ди, която ръководи Асоциацията на летищните оператори (AOA), заяви, че авиационната индустрия е „изненадана“ от решението на Сунак и ще трябва да „се бори сама, за да защити работната си сила и бъдещето си“.

Коментари: 0