Великобритания пак подобри рекорда си за най-дълъг период без въглища

Скоро горивото, което предизвика индустриалната революция във Великобритания преди почти два века, ще бъде нещо от миналото

Великобритания пак подобри рекорда си за най-дълъг период без въглища

Снимка: Pixabay

1920 ~ 1 мин. четене

Великобритания е напът да запише най-„зеления“ период в историята си – от полунощ в сряда изминават цели два месеца без страната да изгаря въглища, за да генерира енергия.

Преди десетилетие около 40% от електроенергията в страната идваше от въглища, а коронавирусът е само част от историята на този зелен преход, но далеч не е единствената причина.

Заради ограничителните мерки в Обединеното кралство, търсенето на електроенергия спадна, а въглищните централи бяха изключени от Националната електроенергийна мрежа.

Предишният рекорд от 18 дни, 6 часа и 10 минути без изгаряне на въглища беше през юни миналата година.

Цифрите се отнасят само за Великобритания, тъй като Северна Ирландия е на друга мрежа. Те обаче разкриват колко голяма е трансформацията на енергийната система в страната през последното десетилетие.

Това, че Великобритания няма нужда да използва горивото, което е било гръбнакът на мрежата ѝ, е благодарение на мащабните инвестиции във възобновяема енергия през последното десетилетие.

Спадът в ролята на изкопаемите горива като цяло и въглищата в частност изглежда ще продължи, пише BBC. Останалите три централи за въглища във Великобритания ще бъдат закрити до пет години. Тогава горивото, което предизвика индустриалната революция в Обединеното кралство преди почти два века, ще бъде нещо от миналото.

Подкрепи Economic.bg