Великобритания строи 17 нови градове и села

Целта е да се отговори на недостига на жилища

Великобритания строи 17 нови градове и села
4073 ~ 1 мин. четене

Правителството на Великобритания ще построи 17 нови градове и села в провинцията, за да облекчи недостига на жилищни имоти. Новите селища ще бъдат разположени от Къмбрия на север до Корнуол - най-южната английска точка, и ще са част от изграждането на 200 000 нови жилища, обяви министърът на планирането и жилищните въпроси Гавин Барнуел в изявление в понеделник, цитиран от Райтерс.

И тези имоти са само една малка част от 1 милион жилища, които правителството планира да изгради от 2015 до 2020 г. във вече плътно населената страна.

Няколко правителства подред се опитват и обещават да разрешат проблема с недостига на жилища, който доведе до ценова спирала и невиждани цени на имотите в Лондон и други големи градове във Великобритания.

Строителите, от своя страна, се оплакват от липсата на земя, върху която да се строи, както и строги закони за планиране, които да забранят изграждането на т.нар. "зелени пояси" около градовете и да блокират строителството на нови жилищни райони.

Миналата година правителството на Великобритания отправи официални запитвания към общините дали желаят да бъдат застроени нови т.нар. "градове-градини" - самостоятелни градчета, заобиколени от зелени площи.

В понеделник министър Баруел обяви локациите на новите градчета и отпускането на 7,4 милиона паунда ($9.10 млн.) за финансиране на строителството.

Първите три градчета с по над 10 000 жилища всеки, ще са около Ейлсбъри, Тонтън, и Харлоу, обяви правителството.

Други ще са Бейлриг в Ланкастър, Лонг Марстън в Стратфорд на Ейвън, Уелбърн в Хемпшир и Кълм в Девън, като всеки малък град ще има 1500-10 000 жилища.

Подкрепи Economic.bg