Велотрасе ще свързва Русе и Гюргево

То ще е 62 с км дължина и ще струва 6 млн. евро

Велотрасе ще свързва Русе и Гюргево
Велотрасе с дължина 62 километра ще свързва Област Русе с Окръг Гюргево, съобщава БНТ. Маршрутът ще разкрива красотите по поречието на Русенски Лом и на румънския природен парк “Комана”. Проектът, който е дългоочакван от велосипедистите от двете страни на Дунав, ще се реализира по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. 

На наша територия трасето ще е дълго 50 км и ще минава край Басарбовския скален манастир, Ивановските скални църкви, пещерата Орлова чука, средновековния град Червен и други забележителности. 

На румънска територия маршрутът ще е с дължина 12 км и ще достига до манастира в село Комана. Трасето ще може да се използва и за пешеходен туризъм.

Очакванията са международното велотрасе да подобри достъпността до Русе и Гюргево. Освен това ще се популяризират природните, културните и историческите забележителности на двата гранични региона, както и велосипедния и пешеходния туризъм. Идеята е трасето да стане продължение на европейския велосипеден път, свързващ коридорите за колоездене в т.нар. Euro Velo мрежа.

Стойността на проекта е 6 млн. евро.
Коментари: 0