Венецуела премахва няколко нули от националната си валута

Годишната инфлация намаля до 2339%

Венецуела премахва няколко нули от националната си валута

Снимка: Венецуелска централна банка (BCV)

2897 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Венецуела отново се подготвя да маха нули от националната си валута в опит да опрости ежедневните транзакции, които понякога едва се побират в калкулатора, пише Bloomberg. Според информацията централната банка планира да „изреже“ шест нули от боливара още през август. Това се случва, след като предишни опити за емитиране на банкноти с по-голям номинал не успяха да разрешат проблемите, създадени от местната инфлация. Новината все още не е официални, а произлиза от трима източници, пожелали анонимност.

Промяната ще означава, че един долар би струвал 3.2 боливара вместо 3 219 000, колкото е курсът в момента.

За последно Венецуела извърши „деноминация“ на боливара през 2018 г. и през март 2021г. започна да печата банкнота от 1 милион боливара, най-голямата в историята на страната. Но сега тя струва едва 0.32 долара и не е достатъчна дори за покупката на чаша кафе. От 2008 г. правителството – първо при покойния Уго Чавес, а след това при настоящия президент Николас Мадуро – премахна 8 нули от валутата, след като хиперинфлацията заличи спестяванията на хората.

Неофициално страната е приела щатския долар за много ежедневни транзакции, но повечето венецуелци печелят парите си в боливари, а местната валута служи за неща като билети за автобус, паркиране и бакшиши. Меxдувременно с нарастването на електронните плащания във Венецуела центрaлната банка не трябва да отпечатва толкова много от новите банкноти, колкото при предишните „деноминации“.

Очаква се банката да пусне шест различни деноминации, вариращи от 2 до 100 боливара, коментират източниците. Наименованието ще остане „bolivar soberano.“

Тласъкът за опростяване на транзакциите с боливар идва от компании, които са повдигнали въпроса пред правителството, тъй като плащането на данъци и счетоводните изчисления станаха абсурдно сложни.

Докато предишните опити за рестартиране на валутата чрез премахване на нули и отпечатване на нови банкноти се провалиха малко след пускането им, сега има по-голям шанс за устойчивост. Очакването е свързано със забавянето на ръста на потребителските цени.

След втория най-дълъг период на хиперинфлация в историята на страната, годишната инфлация намалява до 2339% от над 300 000% през 2019 г., според индекса Cafe con Leche на Bloomberg. На месечна база увеличението на цените се забави още повече до около 20% през май спрямо април. Централната банка вече не публикува редовни данни за инфлацията.

Икономиката на Венецуела удари дъното след седем години на икономическо свиване, през които валутата стана почти безполезна на фона на срива на цените на петрола и неконтролирани държавни разходи. Под натиска на американските санкции правителството бе принудено да премахне някои тавани на цени, да намали субсидиите за стоки, включително за бензин. Премахна и много ограничения върху валутата, което може да даде шанс за ръст на икономиката през тази година.

Подкрепи Economic.bg