Вероятността да няма сделка в ОПЕК свали цената на петрола

Въпреки силните данни за американската икономика, доларът се движеше в широки граници

Вероятността да няма сделка в ОПЕК свали цената на петрола
3668 ~ 2 мин. четене
Силните икономически данни за САЩ, които бяха публикувани потвърдиха, че американската икономика е стъпила върху здрави основи. Прогнозата за 2017 г. изглежда надеждна особено що се отнася до американските потребители. БВП за третото тримесечие на годината се увеличава до 3.2% на годишна база като очакванията бяха да достигне 3%. В същото време потребителското доверие се покачва до 107.1 пункта. Предварителните прогнози на икономистите бяха за 101.5. Цените на жилищата пък достигнаха нови рекордни нива.

Въпреки силните данни за американската икономика, доларът се движеше в широки граници. Американската валута е в изчаквателна позиция поради рисковите събития около срещата на ОПЕК и италианския референдум.

Канадският долар бе втората най-силно представяща се валута след паунда. Причината е в предстоящата среща на петролния картел във Виена. Постигането на споразумение за ограничаване на петролното производство би подкрепило канадската валута. Двойката USD/CAD се търгуваше на нива от 1.3430.
USD/NOK бе другата валутна двойка, при която волатилността бе увеличена.

Пазарите на дълг останаха спокойни въпреки силните данни от САЩ

Пазарът на облигации почти не реагира на силните икономически данни от САЩ, поради което доходността по 10- годишните облигации се запази на 2.31%, а 2- годишните книжа се понижиха от 1.10% на 1.09%. Фючърсите по федералните фондове дават 100% вероятност за повишение на лихвите от Федералния резерв по време на заседанието му на 14 декември.

Италианските облигации поскъпнаха след появилата се информация, че от ЕЦБ може да включат в програмата си за количествени улеснения и покупка на краткосрочни италиански облигации, в случай, че италианците гласуват с “Не” на референдума.

Понижение за златото

Златото отстъпи след позитивните данни за икономиката на САЩ. Металът намаля с около половин процент до 1188 долара за тройунция. Нивото от 1200 долара все още е ключова съпротива пред благородния метал.

Индустриалните метали поевтиняха на фона на прибирането на печалби от страна на инвеститорите. Китай продължава с контрола върху спекулациите с фючърси, принуждавайки инвеститорите да затварят свои позиции.

Петролът поевтиня с около 4%, след като сделка на днешната среща във Виена изглежда все по-нереална. Споровете между Саудитска Арабия и Иран вероятно няма да доведат до компромис. От Саудитска Арабия заплашиха, че ще напуснат срещата. Очакванията са за повишена волатилност при цената на черното злато.

Ръст за капиталовите пазари

Американските акции отчетоха повишение, подкрепени от компаниите от здравния сектор. S&P 500 нарасна с 0.1 на сто или 2.94 пункта до 2 204. Акциите на медицинската застрахователна компания Unitedhealth се повишиха с 3.6 на сто, след като от компанията потвърдиха прогнозата си за ръст на печалбата през 2017 година поради увеличените разходи за здраве.

Скок в цените на банковите акции бяха причина за положителното представяне на фондовите пазари и в Европа, което доведе до прекъсване на най-лошото им представяне за последните три седмици. Търговията е в тесни граници с оглед на срещата на ОПЕК и предстоящия референдум в Италия. Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0.3 на сто до 340.95 пункта.
Подкрепи Economic.bg