Вестагер е против разбиването на технологичните гиганти

Компаниите обаче трябва да направят повече, ако не искат по-рестриктивни регулации

Вестагер е против разбиването на технологичните гиганти

Снимка: БТА

Европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че макар да гледа оптимистично на ролята на технологиите в обществото, гигантите в сферата трябва да се постараят повече, за да ограничат вредното си социално-икономическо въздействие. В противен случай ще се изправят пред по-строги регулации. 

Въпреки това тя не пожела да подкрепи призивите за разбиването на корпоративните титани, като се аргументира с мотива, че подобен ход едва ли ще разреши съществените проблеми. „Не изключвам, че това може да се случи, но засега нямаме голям проблем, който разбиването на компания би решил“, коментира Вестагер по време на Web Summit в Лисабон, цитирана от VentureBeat. 

Призиви за предприемането на подобни стъпки се чуват все по-често напоследък. Един от най-големите привърженици на идеята технологичните гиганти да бъдат раздробени на по-малки компании е Елизабет Уорън, водещи кандидат-президент на Демократите в САЩ. 

Вестагер си спечели реноме на човек, твърдо решен да въдвори ред на пазара, видимо доминиран от няколко технологични гиганти. Тя е един от най-върлите критици на несправедливите практики, нарушаващи свободната конкуренция. По време на мандата ѝ в ЕК Google например се сблъска с три антитръстови глоби на обща стойност над 9 млрд. долара. Разследване срещу Apple пък установи, че компанията е била неправилно облекчена от данъци за над 14.5 млрд. долара в Ирландия, заради което е заставена да върне сумата. 

Заради подетия от нея кръстоносен поход срещу порочните практики на технологичните компании, повечето от които американски, президентът на САЩ Доналд Тръмп възкликна, че тя мрази неговата страна и я нарече „Госпожа данък“. За негово нещастие обаче работата на Вестагер няма да свърши с приключването на мандата на сегашната Европкомисия. Тя бе избрана да заеме комисарски пост и в новата изпълнителна власт в ЕС, като през идните пет години ще отговоря освен за антитръстовата политика на общността, и за тази в сферата на технологиите като цяло. 
Коментари: 0