ВЕЦ-овете спасили енергийната система вместо АЕЦ

Токът от централите ползван при изключването на атомните блокове, обявиха от НЕК

ВЕЦ-овете спасили енергийната система вместо АЕЦ
192 ~ 1 мин. четене

От началото на годината се е наложило на два пъти големите водни централи да осигуряват около 20 на сто от електроенергията. ВЕЦ-ове са осигурявали ток при изключването на блокове на АЕЦ "Козлодуй", обяви Веселин Маневски, управител на предприятие "ВЕЦ" към Националната електрическа компания. По думите му натоварването на водните централи е било своеобразен стрес тест за тях. 

"Ние покриваме товарите, които изисква системата, така че сме се справили с абсолютно всички товари и няма непокрито и некачествено доставена електроенергия, като говоря за цялата енергийна система. Работим в най-динамичния и в най-неблагоприятния вариант на производство. Т.е. ние за 5 мин. трябва всички нужди в системата да ги покрием", разказа той. 

За да запази персонала си и да привлече млади хора, НЕК е осигурила безплатен транспорт на служителите си, които работят в отдалечените и труднодостъпни ВЕЦ-ове. Парите идват по европейски програми. Обхванати са районите на Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян, съобщава БНР. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg