Видимата светлина има повече лъчения от 5G вълните

Това каза проф. Олег Йорданов, професор по физика в университета в Южна Каролина

Видимата светлина има повече лъчения от 5G вълните

Снимка: Unsplash

Видимата светлина, на която се излагаме всеки ден и от която не хващаме болести, излъчва 180 хиляди пъти повече енергия от микровълните, характерни за 5G. Това обясни проф. Олег Йорданов, професор по физика в университета в Южна Каролина в интервю за БНР. Той коментира ефектите върху здравето и икономиката от внедряването на мрежи от ново поколение. 

„С повишаване на честотата, енергията на отделната порция (квант) на излъчването, се повишава, но това е много-много-много далече от опасната област“, категоричен е професорът, коментирайки конспиративните теории за вредните ефекти от 5G. По думите му „няма сериозно изследване, което да показва, че такава опасност има“. Всички тези електромагнитни лъчи са изследвани повече от столетия, няма какво да ни изненада в тях, подчерта още професорът.

Според него геополитиката оказва влияние, включително върху научните изследвания. „Разбира се, че се влияят, защото това в крайна сметка е въпрос на икономика, на пари и освен всичко това, ако само в една държава се произвеждат тези компоненти, както често се случва и с други неща, тази държава ще има монопол върху тях, ще има монопол върху сигурността, може да бъде пробита лесно сигурността...“

Мрежите от ново поколение постепенно вече се внедряват по света. Те обещават многократно по-високи скорости, възможност за свързването едновременно на много повече устройства и пренебрежимо ниска латентност. На 5G се залагат големи надежди за бъдещето на икономиката, разгръщането на IoT, „умните“ фабрики, градове и автомобили. Заради ожесточената надпревара и темата е така щекотлива. 

Професорът от Южна Каролина обясни още, че 5G технологията ще обхваща три вида честоти – ниска, средна и висока. 

„Ниската е подобна на тази, която имаме и сега, само че при нея ще имаме по-добър софтуер, по-добро насочване. Средната в момента масово се усвоява, особено в по-напредналите държави. Най-напреднала в това отношение е Южна Корея, която има в средната честота още от декември 2018 година, 5G. Практически всички развити страни, повечето от тях, от пролетта и лятото на миналата година вече преминават на 5G системата“, коментира проф. Олег Йорданов.

Във високочестотната част ще има десетократно по-висока честота на излъчването, около 25 милиарда трептения в секунда, за сравнение – сегашното е около 1 милиард. 

Коментари: 0