Вината Kabile съживяват древните тракийски традиции

Марката е кръстена на античния град Кабиле край Ямбол

Вината Kabile съживяват древните тракийски традиции
Автор: Вила Ямбол

Историята на траките, култът им към виното и традициите, свързани с божествената напитка, са с дълбоки корени в региона на древния тракийски град Кабиле край Ямбол. През античността той е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, една от столиците на Одриското царство, а днес посреща любителите на археологията и античността. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино оттам. Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина Kabile. 

А ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите. Серията се състои от Шардоне, от купаж от Шардоне и Совиньон блан, розе от Сира и три червени вина: от Мавруд и Каберне Совиньон, от Мерло и Каберне и от чиста Сира. Виното се произвежда по метода на микровинефикация от подбрано грозде с контролиран добив. Гроздето е брано на ръка, минава на лента и чак тогава влиза за ферментация.


Традициите и историята са две неща, на които „Вила Ямбол“ изключително много държи и съхранява през всичките тези години. „По нашите места освен, че е култивирано грозде, т.е. хората отглеждат грозде и го ядат, те правят от него напитка още от времето на каменно-медната епоха, т.е. много, много рано в сравнение с останалия свят. Виното е една от свещените напитки на траките – затова решихме да пресъздадем цялото това хилядолетно наследство и богатата история на нашия регион в Kabile“, разказа изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.


Дълъг е списъкът с награди за винената серия Kabile. Експертите, които го правят вярват, че вдъхновението от Кибела и древната тракийска история са важни за успехите на марката по света и у нас. Само от началото на тази година Kabile спечели общо 20 медала на световни конкурси. Седем от отличията са от престижния Vinalies Internationales 2019. На пътуващия международен конкурс Mondial de Bruxelles наградите са четири.  На Los Angeles International Wine Awards вината на най-старата изба в Южна България спечелиха общо осем приза, a oт International Wine Challenge 2019 - едно бронзово отличие. Безспорно перлата в короната е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Няма конкурс, на който това вино да участва и да не се отличи. Само за година има златни медали от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London experts in wine – Best of Bulgaria 2017.

Коментари: 0