Vivacom пусна сателитен интернет на Антарктида

Българските учени ще могат да обменят данни в реално време

Vivacom пусна сателитен интернет на Антарктида

Снимка: БТА

3092 ~ 1 мин. четене
Vivacom обяви, че вече предлага неограничен достъп до интернет на бълграските учени в антарктическата база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южния полюс. Така те ще могат да обменят данни в реално време. 

Интернет услугата се осъществява чрез директна връзка през сателитна станция Плана на Vivacom, през спътник на най-големия сателитен оператор SES.

Услугата дава и възможност за директна IP телефонна връзка, което значително ще подобри процесите на работа на Антарктическата база. 

Освен интернет на Южния полюс, Vivacom предостави като дарение и интернет връзка към телескопа на катедра Астрономия на Софийския университет, разположен в Геодезическа обсерватория Плана. Чрез нея астрономите ще могат да управляват дистанционно телескопа си, както и да получават данни в реално време.

От този месец на сателитна станция Плана на Vivacom работи и L band радиотелескоп на катедра Астрономия, чрез който се правят космически изследвания като изучаване на еволюцията на галактики и галактически купове.

С тези услуги компанията подпомага и насърчава научноизследователската и образователна дейност на Българския Антарктически съюз и на Софийския университет, каза Владимир Рангелов, Старши мениджър продажби в компанията.

„Оценяваме високо дарението и помощта на VIVACOM. Изследователската работа на българските астрономи ще се улесни значително с подобряването на скоростта и неограничения достъп до информация и данни. Това е неоценим принос, който ще подпомогне значително проучванията ни“ каза доц. Евгени Овчаров, ръководител катедра Астрономия на СУ.
Коментари: 0