Горанов: България ще кандидатства едновременно за ERMII и Банковия съюз

Министърът подчерта, че страната ни очаква да има ясни изисквания на какви критерии трябва да отговори и какви цели да постигне

Горанов: България ще кандидатства едновременно за ERMII и Банковия съюз
България ще кандидатства в един и същи ден за валутно-курсовия механизъм ERMII, популярен още като "чакалнята" на еврозоната, както и за Европейския банков съюз. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по повод спекулациите, че правителството възнамерява да кандидатства само за членство в еврозоната и да отложи присъединяването към банковия съюз. Горанов говори на представянето на новото икономическо списание Business Qaurterly, издавано от Института за дясна политика.

Министърът подчерта, че страната ни очаква да има ясни изисквания на какви критерии трябва да отговори и какви цели да постигне, за да обяви официално кандидатурата си. 

"България е първият случай, в който държава ще се присъедини едновременно и към ERMII, и към банковия съюз и затова все още няма ясен механизъм за процедурата. Бихме искали да се каже - трябва да изпълните цели 1, 2 и 3,и да сме сигурни, че когато ги изпълним, ще сме там, където искаме да бъдем. А не изведнъж да се окаже, че трябва да изпълним и номер 4..", коментира Горанов.

По-рано този месец министърът на финансите заяви, че до края на юни 2018 г. страната ни ще подаде кандидатурата си за ERMII.

Горанов подчерта още веднъж, че страната ни формално изпълнява всички критерии за членство в еврозоната, както и че единственият вариант до приемането на еврото е запазване на валутния борд.

Той коментира, че страната ни ще влез епри фиксирания валутен курс на лева към еврото, такъв, какъвто е в момента, и стойността на курса няма да се промени до приемане на еврото "и с една десета от стотинката".

Министърът коментира и твърденията, че с влизането в банковия съюз централната ни банка ще загуби суверенитет, като припомни, че в момента БНБ няма парична политика, по силата на Закона за валутния борд, докато с влизането в Банковия съюз управителят на БНБ ще взема решения наравно с останалите гуверньори на централни бенки в еврозоната.

...

Коментари: 0