Властта ще може да плаща безконтролно на медиите

Всяка институция ще може да си купи програмно време по свой избор

Властта ще може да плаща безконтролно на медиите
3638 ~ 1 мин. четене

Купуването на медийни услуги вече ще е без обществена поръчка. Това решиха окончателно депутатите, като изключиха от Закона за обществените поръчки купуването на програмно време и осигуряването на предавания.

Това на практика означава, че всяка институция ще може да си купи програмно време в радио и телевизия по свой избор. Така се узаконява безконтролното финансиране на медиите от властта, което създава съмнения за независимостта на средствата за масова информация.  

Работата е много дебела, заяви от парламентарната трибуна депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

„Тази практика за плащане под масата, с обществени средства, на медийния комфорт на т.нар. „възложители”, съществува в България от доста време. Ние сме твърди противници на това”, категоричен бе Караджов.

Според него тенденцията без търг или конкурс да се купуват медийни услуги е купуване на медиен комфорт. Всички сме наясно за тази практика. Обръчите от медии, уточни той.

Според Караджов с новите правила в закона медиите ще станат заложник на скрити разплащания. „Това е раздаване на пари гьотере”, добави той.

„Това е удар върху свободата на словото”, заяви депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Според него „зад този текст с големи букви изниква думата „лобизъм”.

Байрактаров заяви, че България търпи основателни критики за липса на свобода на словото, а сега се давало възможност да се купува влияние и да се манипулира обществото с публични средства. 

Подкрепи Economic.bg