ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за името Македония

Според партията, ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за името Македония

Снимка: ВМРО

2558 ~ 1 мин. четене

Вътрешна македонска революционна организация (ВМРО)- Българско национално движение публикува позицията си относно днешните протести в Солун заради името на Македония. От партията смятат, че гърците „не са съвсем прави” в спора между двете държави. 

„Ние, българите, по естествен път заставаме зад братята си в Македония в спора за името. И искаме решаването на този спор. Но без издевателства. Никой не може съвсем да лишава хората на Македония да ползват името, което ползваха нашите общи деди”, пише в съобщението.

Според тях трябва бъде намерен компромис в ситуацията.  

От ВМРО казват, че няма защо думата Македония съвсем да бъде изключена от името на младата държава. „Разбираме аргумента, че Македония не е само на Скопие, но не разбираме защо някой иска самата дума Македония съвсем да не присъства. Дори и в сложно съчетание”.

Според партията, ние в България също можем да проявяваме претенции към тези имена и места. Но не го правим, защото смятаме, че „пътят днес е другарство и великодушие, а не спънки”. Те категорично смятат, че не може да бъде толерирано това, че днешна Гърция иска окончателно да си присвои името Македония.

А по повод гръцките претенции, с усмивка ще припомним и онзи простичък отговор на Вазов: „Македония е наша!“, пише още в позицията на ВМРО.

Подкрепи Economic.bg