ВМРО предлага два дни допълнителен платен отпуск за непушачите

Сега непушачите били дискриминирани заради нерегламентираните почивки за пушене на пушещите си колеги, се посочва в мотивите

ВМРО предлага два дни допълнителен платен отпуск за непушачите

Снимка: Unsplash

Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева
Работодателят може да договори до два дни допълнителен платен годишен отпуск с работник или служител непушач, или който не пуши в работно време извън регламетираните почивки. Това предлагат с промени в Кодекса на труда трима депутати от ВМРО - Александър Сиди, Искрен Веселинов и Александър Сабанов.

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание.

След налагането на забраните за пушене на обществени места, на пушачите се налага да излизат. Това се случва обикновено за по 10 минути на всеки два часа, са пресметнали депутатите в мотивите към проекта си. Според тях това им осигурява допълнителна нерегламентирана почивка от 40 минути на ден при 8-часов работен график. Това поставяло непушачите в дискриминационни условия.

Поради тези мотиви патриотите предлагат работодателите да могат да договорят със своите служители непушачи допълнителен годишен платен отпуск до два дни. Според тях това ще мотивира повече хора да се откажат от тютюнопушенето и ще премахне дискриминирането по отношение на служителите, които добросъвестно изпълняват трудовите си задължения, без да ги прекъсват за нерегламентирани почивки.
Коментари: 0