Вносът на втечнен газ в ЕС от САЩ се е увеличил със 181% за няколко месеца

На 2 май ЕС и САЩ продължават разговорите в тази насока

Вносът на втечнен газ в ЕС от САЩ се е увеличил със 181% за няколко месеца

След като ЕС и САЩ през юли 2018 г. се договориха да засилят стратегическото сътрудничество помежду си, включително в областта на енергетиката, вносът на втечнен природен газ (LNG) от САЩ в ЕС се е увеличил със 181% до 7.9 млрд. куб. метра до началото на март 2019 г.

Според официалния представител на Европейската комисия Александър Винтерщайн от началото на 2019 г. обемът на износа на втечнен газ от САЩ към ЕС възлиза на 12.6% от общия европейски внос на газ.

„Европейският съюз е готов да продължи да опростява вноса на газ от САЩ, ако те отговарят на пазарните условия и са конкурентоспособни по цена“, казва представителят на ЕК.

Отбелязва се, че цената на втечнения газ от САЩ, чийто основен купувач е Полша, е поне 1,5 пъти по-висока от цената на руския газ.

ЕС и САЩ организират първия форум на високо равнище за енергиен съвет ЕС-САЩ в Брюксел. Събитието ще се проведе на 2 май по темата: „Към мащабен износ на американски LNG към газовия пазар на ЕС: конкурентни цени, инфраструктурни инвестиции и технологични иновации“.

Коментари: 0