Vodafone премахва оборудване на Huawei от мрежите си в Европа

Vodafone премахва оборудване на Huawei от мрежите си в Европа

5G ван на двете компании в Барселона миналата година

Снимка: Huawei

Vodafone ще премахне оборудването на Huawei от критичната инфраструктура на мобилните си мрежи в цяла Европа, като стъпката ще струва 200 млн. евро през следващите пет години, пише "Гардиън". Групата, която има 111 млн. клиенти в цяла Европа, е решила да приеме този ход след решението на правителството на Обединеното кралство от миналата седмица да ограничи използването на 5G оборудване на Huawei.

Ник Рийд, изпълнителният директор на Vodafone, заяви, че програмата за подмяна на оборудването на китайския производител ще има "много ограничено финансово въздействие" върху операциите в Обединеното кралство, тъй като те вече са в голяма степен съобразени с новите правителствени мерки.

Той обаче предупреди, че ако европейските държави следят 35-процентното ограничение на Обединеното кралство за оборудването на Huawei в неосновни части на мобилни мрежи - мачти и кули - това може да забави 5G внедряването в тези страни с две до пет години. Във Великобритания оборудването на Huawei е забранено за използване в ядрото на 5G мобилни мрежи, където се обработват данни, и в места като ядрени обекти и военни бази.

Рийд подчерта, че на този етап никоя европейска държава не е заявила, че възнамерява да въведе ограничения, но тъй като Великобритания е направила това, Vodafone иска да изясни позицията си относно потенциалното въздействие.

„Трябва да въведем 5G, за да подкрепим конкурентния пейзаж в дигиталното общество. САЩ вървят напред, Китай върви напред. Не можем да задържаме 5G внедряването и ограниченията биха били рестриктивни на тази основа “, каза той.

Миналата седмица BT заяви, че ограничаването на използването на Huawei оборудване в 5G мобилните и широколентовите мрежи на оператора ѝ EE ще струва 500 млн. лири през следващите пет години.
Коментари: 0