Горанов вдигна заплатата на директора на НАП въпреки теча на данни

За разлика от преди, в правителственото решение по темата не се споменават електронните услуги на ведомството

Горанов вдигна заплатата на директора на НАП въпреки теча на данни

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

Автор: Цветан Петров

Основната заплата на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова ще бъде повишена с 10% със задна дата - от 1 януари. Предложението е на финансовия министър Владислав Горанов и беше прието днес, по време на редовното заседание на Министерския съвет.

В мотивите към решението основната заплатата на Димитрова (без допълнителните материални стимули) да скочи от 5000 на 5500 лева се посочва „успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията“.

Подобни бяха мотивите на Горанов при увеличаването на заплатата на Галя Димитрова преди една година от 4070 на 5000 лева: „събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги“.

Тази година, по очевидни причини, електронните услуги на НАП не се споменават. Припомняме, че в средата на юли миналата година стана ясно, че хакери са успели да проникнат в сървърите на ведомството и да "източат" данните на над 5 млн. граждани и фирми в България. Избухването на скандала свари Димитрова в отпуска, която тя отказа да прекрати, за да се появи пред медиите и да обясни на обществеността какво се е случило, какви са опасностите, какво ще бъде предприето за справяне с проблема и каква отговорност е готова да понесе тя самата за ситуацията.

Впоследствие Димитрова обясни, че решението да не си прекрати отпуската е било "тежко", а два дни след връщането ѝ в България по нейно искане оставка подадоха ръководителят на звеното за информационните системи на НАП и отговорният ръководител по IT сигурността на ведомството. Така, за да се потуши напрежението около скандала, бяха пожертвани два "малки бушона".

Освен приносът на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., Горанов посочва и политиката на правителството, заложена с бюджета за 2020 г., за увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения.

Коментари: 0