97 водещи компании се обявиха срещу забраната на Тръмп

Според тях тя вреди на бизнеса, иновациите и икономическия растеж

97 водещи компании се обявиха срещу забраната на Тръмп
3674 ~ 2 мин. четене

97 големи компании, сред които Apple, Google, Microsoft, Facebook, Twitter, Intel, eBay, Netflix, Uber и Levi Strauss, се присъединиха към дело срещу забраната на президента Доналд Тръмп граждани от 7 мюсюлмански държави да влизат в САЩ и временното прекратяване на приема на бежанци.

Според тях забраната вреди на бизнеса, иновациите и икономическия растеж. 

"Заповедта представлява значително отклонение от принципите на справедливост и предсказуемост, ръководещи имиграционната система на САЩ вече повече от петдесет години", пише в текста, цитиран от Reuters.

Това е поредният протест на Силициевата долина срещу мерките на Тръмп, след като изпълнителният директор на Uber Травис Каланик напусна консултативния му съвет, съставен от бизнес лидери.

97-те фирми се присъединяват към дело, вече заведено от главните прокурори на щатите Вашингтон и Минесота. По него в петък федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт блокира действието на указа с временна ограничителна заповед. Обжалването на президентската администрация бе отхвърлено от горната инстанция.

Днес е крайният срок, в който тя трябва да оправдае решението си пред Апелативния съд в Сан Франциско.

Президентът реагира остро срещу съдията, който симпатизира на републиканците и бе назначен от Джордж У. Буш. В събота сутрин той го нарече "така нареченият съдия", който "отвори страната ни за потенциални терористи и хора с не най-добрите намерения - лошите са много щастливи".

Забраната на Тръмп за прием на бежанци и за граждани на седем държави (Ирак, Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен) ощетява технологичните компании, голяма част от служителите на които са имигранти. Те първи започнаха съпротива срещу заповедта, по-късно към тях се присъединиха и водещи корпорации извън сектора.

Въпреки че президентът настоява, че решението му е в защита на националната сигурност, само трима от общо 856 хил. мигранти и бежанци от въпросните държави са извършвали нападения през последните години в САЩ. Нито едно от тях не е завършило със смъртен случай.

За сметка на това в ограничителния списък не попадат други държави - като Саудитска Арабия, Пакистан и Египет. Те са страните, чиито граждани са извършили най-много терористични нападения в САЩ в последните 30 години.

Подкрепи Economic.bg