Водещите индекси в САЩ отчитат положителни резултати

В Европа борсите успяха да покрият част от предходните загуби

Водещите индекси в САЩ отчитат положителни резултати

В сряда индустриалният индекс Dow Jones Industrial Average завърши без процентно изменение, след като изгуби натрупаната преднина от 200 пункта през деня. В основата на корекцията бяха акциите на Apple, които не успяха да задържат печалбите от началото на търговската сесия. Останалите водещи индекси завършиха с положителни резултати, след доброто представяне на големите технологични компании Facebook, Amazon и Alphabet, които поскъпнаха с повече от 1%. Индексът Nasdaq напредна с 0.92% до 6972.25 пункта, докато S&P 500 добави 0.30 на сто  до 2649.93 пункта.

В Европа борсите успяха да покрият част от предходните загуби, след като завършиха на положителна територия. Водещият индекс DAX завърши деня с ръст от 1.61 на сто до 11244.17 пункта, докато FTSE 100 се изкачи до 7050.23 пункта. Един от отличниците за деня беше европейския банков индекс, който се повиши с почти 2%, в резултат на доклада от италианския заместник министър-председател Матео Салвини, според който предстои преразглеждане на държавния бюджет за 2019 година. Щатският долар загуби позиции спрямо някой от преките си конкуренти в очакване на националния празник Ден на благодарността. Това даде възможност на ценните метали да натрупат печалба. Цената на златото се покачи с 0.35% до 1225.90 долара за тройунция, докато среброто поскъпна с 1.22 на сто до $14.49. След като петролът достигна най-ниските си стойности от месеци насам през миналия ден суровината възстанови част от цената си, след като щатския суров петрол поскъпна с 2.26% до 54.60 долара за тройунция. Сортът Brent се търгуваше при цена от $63.38 в края на деня. Една от причините за поскъпването е завишеното търсене на преработено гориво, но въпреки това притесненията за свръх предлагане остава на дневен ред.   

По традиция предпоследния четвъртък на месец ноември се чества Деня на благодарността в САЩ. В тази връзка щатските борси ще останат затворени и ще има промяна в работното време за някой финансови инструменти. Подробно разписание на часовете за търговия може да откриете на интернет страницата на ЕЛАНА Трейдинг. 

Автомобилният производител Рено изгуби част от стойността си през последните няколко дни, след като изкара лоши финансови резултати. Въпреки негативните настроения към компанията се образува възможност за обръщане на тренда, при която може да последва рязко поскъпване. Формацията дивергенция е първия сигнал, който ни подсказва за предстоящо повишение на цената. По агресивните инвеститори могат да влезнат в позиция при дневно затваряне на цената над долната тренд линия и възходящо пресичане на индикатора MACD. Втори сигнал за покупка имаме при пробив над горната тренд линия около зоната 65, като целта ни е бързо поскъпване до $75.

Валутната двойка се намира в низходящ тренд на дневна времева рамка, но виждаме опити за поскъпване и обръщане на тренда. Очакваме еврото да получи още малко натиск от пазара, но да образува по-високо дъно от предходното при 1.1217, с което да се формира обърната формация глава и рамене. В средносрочен план прогнозите ни са за поскъпване на EUR/USD над 1.15, като нивото за влизане в дълга позиция е пробив над 1.14.

Цената на медта е сравнително волатилна и не успява да опише устойчив тренд, което я прави рискова за инвестиция. Цената отскача от подкрепата на 50 дневната средна, но среща съпротивата на горната граница на канал. Поскъпване над $280 ще ни даде сигнал за покупка, който обаче ще бъде ограничен до следващото ниво на съпротива 287. В случай на натиск от пазара и понижение под 50 дневната средна и обратно връщане в канала ще очакваме средносрочно поевтиняване до тест на локалния минимум около $260.

След образуването на силна дивергенция на седмична графика щатският индекс започна корекция, която проби под 50 дневната средна и изтри натрупаните печалби за годината. Очакванията ни са за задълбочаване на низходящото движение, до 2500 пункта, където е следващото ниво на подкрепа. Връщане на стойността над 2750 би възстановило основния тренд с тенденция за тест на максимума малко под 3000 пункта.

Коментари: 0